Всесвітній день бобових у НУБіП: державницька, наукова та бізнесова дискусія

8 лютого 2019 року
     Громадська спілка «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» разом з агробіологічним факультетом вперше в Україні організували святкування Всесвітнього дня бобових, яке пройшло на базі НУБіП. Святкову атмосферу забезпечували подарунки і кульки, які учасникам вручали при вході під ніжні звуки скрипки.

 

     Привітати зі святом приїхала виконуюча обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, яка зазначила, що популяризацією бобових займається з 2016 року. Бо це дійсно один з перспективних напрямків, який може дати додатковий імпульс розвитку, особливо малих виробників. Крім того, бобові цікаві нам як країні аграрній тим, що підтримують і покращують врожайність грунтів. А це вже дуже важливо з точки зору національної безпеки, зокрема продовольчої. Останніми роками спостерігається позитивна тенденція стосовно виробництва бобових: минулого року ця цифра склала близько 1 мільйона тонн, найбільше з них (700 тисяч) – горох. Але є ще куди рости, тому що світові ринки збуту великі (Індія, країни Африки, ЄС), та й внутрішній слід розвивати: українці поки що замало їдять бобових.

     На сьогодні аграрний бізнес – один з наприбутковіших, він стає глобальним, саме тут можна заробити гарні гроші, потрібно тільки працювати над собою, звернулася до студентства Ольга Трофімцева. Та процитувала один з девізів, який імпонує їй (і, як показала реакція публіки, нашій молоді): агро – це сексі!

 

     Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха подякувала Ользі Трофімцевій – за увагу і підтримку, а студенти вручили гості символічний коровай.

     Від ректорату учасників вітав проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, який зазначив: у 2021 році відбудеться Всесвітній конгрес виробників зернобобових і ми сподіваємося, що місцем його проведення стане Україна. Та зауважив, що кар’єра Ольги Трофімцевої: від студентки НУБіП до міністра – чудовий приклад для студентства.

     То чому ж саме бобові? На це питання відповіла президент ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» Антоніна Скляренко. По-перше, цей напрям драйвовий. По-друге, хто як не ми, молодь, зробимо для України щось важливе і корисне? І, по-третє, це галузь, де можна заробити гарні гроші.

     Оскільки Всесвітній день бобових припадає на 10 лютого, то в НУБіП його відзначають першими в світі, поділився спостереженням голова підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Тарас Кремінь. Головне, щоб українці були успішними і заможними. А формула успіху галузі відома: гарна технологія, ефективна державна підтримка і якісна освіта. Адже головне – гарний фахівець, здатний мислити оригінально.

     Я – людина, яка присвятила свою професійну діяльність бобовим і починала ще тоді, коли соя (якою займаюся) – була екзотикою, зазначив професор В’ячеслав Січкар. А у минулому році її зібрали 4 мільйони тонн. Переконаний, така доля чекає й інші культури бобових.

     Подовжилося святкування спільним фото, яке, за словами Антоніни Скляренко, буде опубліковане на сайті Генеральної асамблеї ООН, чудовими піснями у виконанні університетських аматорів та смачним частуванням стравами з бобових. І повірте – перше святкування Всесвітнього дня бобових в НУБіП вдалося!

Ірина Білоус


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)