Екскурсія до музею книги і друкарства України

7 лютого 2019 року
м. Київ

ЕКСКУРСІЯ ДО МузеЮ книги і друкарства України

 

Музей книги і друкарства України розташований у Києві у давній архітектурній пам’ятці на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника - будинку колишньої лаврської друкарні, заснованої 1615 р. архімандритом Єлисєєм Плетенецьким. Вона діяла безперервно з початку ХVІІ століття до початку XX століття (понад 300 років) і займала дві будівлі.


Її історія безпосередньо пов’язана з розвитком книговидання в Україні. Музей створений у березні 1972 р., у Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО, в Києві за Постановою уряду УРСР.

Лаврська друкарня тривалий час була центром книговидавничої справи в Україні. Її книги відзначалися різноманітністю тематики і високим рівнем поліграфічного виконання та художнього оформлення. Вона відігравала велику роль у розвитку духовності народу, в піднесенні рівня його освіти, мистецтва, культури. Лаврські друки мали широке розповсюдження в багатьох країнах Європи, особливо в слов’янському світі.

Студентів 2 курсу 2 групи спеціальності «Захист і карантин рослин» (куратор Тетяна Чернега) радо зустріла науковець музею, к.і.н. Леся Іванченко. Вона провела екскурсію музеєм присвячену виникненню книги. Студенти мали змогу відстежити еволюцію книги та друкованих джерел, дізналися про виробництво паперу у різних країнах світу та сучасні технології. Побачили найдавніші книги України, різні видання відомих творів, зокрема, «Кобзар» Т.Г. Шевченка, «Енеїда» І.П. Котляревського та інші.

Також музеєзнавець прочитала цікаву наукову лекцію «П.М. Дубровський (1857-1916) як засновник і редактор газети «Хуторянин».

«Хуторянин» - це одна із перших сільськогосподарських газет-журналів, яка видавалася в Полтаві понад два десятиліття з 1896 до 1917рр. і залишається на сьогодні одним з кращих літописів аграрної історії України, Росії та Полтавщини. Він зберігає на своїх сторінках багато цікавих відомостей, що стосуються культурного життя краю, біографій видатних діячів. На його сторінках друкувалися тодішні студенти, всесвітньо відомі вчені, академіки: М.І. Вавилов, В. І. Вернадський, В.В. Докучаєв, Л.П. Симиренко. Це різнопланове видання актуальне до нині.

На період виходу газети це було єдине джерело інформації для фермерів і людей, що займались сільським господарством. Петро Дубровський отримував багато листів із запитаннями від читачів та надавав їм практичні поради щодо ведення сільського господарства.

Староста групи Анна Євченко від імені студентів академічної групи висловила подяку керівництву Музею книги і друкарства України, куратору групи Тетяні Чернезі та заступнику декана з виховної роботи Петру Дрозду за цікаво проведений захід, можливість побачити цінні книги і ознайомитися з історією книговидання, прийняти участь у диспуті щодо еволюції книговидання.

 

Заступник декана факультету

захисту рослин, біотехнологій та екології

Оксана Сикало

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook