Співбесіди з керівниками відокремлених підрозділів: звіти та плани

29 січня 2019 року
     Сьогоднішню п’ятірку підрозділів, чиї керівники звітували про роботу за 2018 рік і перспективи на рік поточний, склали суто наукові і навчально-наукові ВП.

     Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології НУБіП добре знаний у світі і країні. Про розробки його науковців і плани на 2019 рік інформував директор Валерій Кашпаров. УкрНДІ працює на 13 темами, з них 9 – держбюджетних. Кілька з останніх закриваються наступного року, і в цьому, за відсутності базового фінансування, криється певна загроза для інституту, про недопущення якої слід думати вже зараз. Він, єдиний в Україні, веде моніторинг забруднення сільськогосподарської продукції радіонуклідами. У співпраці з МАГАТЕ, Великою Британією (Портсмундський університет), ЄС Concept проводяться дослідження за чотирма міжнародними проектами, є ефективні контакти з норвезькими колегами. На двох полігонах УкрНДІ сільськогосподарської радіології у Чорнобильській зоні є можливість продуктивної співпраці з міжнародними командами, а його лабораторна база використовується магістрами і аспірантами – радіоекологами для виконання дипломних робіт і дисертацій. Тож і не дивина, що публікаційна активність науковців інституту у міжнародних наукометричних базах – одна з найкращих по університету, та й Україні загалом. Це при тому, що штатних співробітників тут всього якийсь десяток (відразу після аварії на Чорнобильській АЕС їх було більше 300)! У планах – отримати наукове обладнання на більш як 9 мільйонів гривень.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко, відзначаючи важливість роботи УкрНДІ сільськогосподарської радіології, підкреслив, що університет подбає про його базове фінансування, сприятиме науковому зростанню талановитої молоді, залученої до роботи інституту. І додав: тематику досліджень слід розширити. А перший проректор Ігор Ібатуллін звернув увагу, що інститут має реальну можливість крайнім часом підготувати дві докторські дисертації.

     Про проблему з фінансуванням говорив і директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Валерій Ушкалов, інформуючи про діяльність і плани УЛЯБП АПК. Дослідження проводяться у всій системі отримання сільськогосподарської продукції. Звісно, це потребує кваліфікованих співробітників. Для кращої організації роботи лабораторії в останні три роки дещо змінили її структуру: виділили експертно-аналітичний центр та створили науково-дослідні випробувальні центри. Лише цього року виконуються п’ять науково-дослідних проектів, які фінансуються Міносвіти у обсязі 1,8 млн гривень.

     Сьогодні, аби забезпечити ефективну роботу УЛЯБП АПК, її фінансування має бути як мінімум втричі більшим, сказав Валерій Ушкалов. Серед проблем він назвав і укладання договорів, закупівлю необхідних матеріалів, зокрема газу. На останнє ректор і звернув увагу фінансистів університету, поцікавився динамікою освоєння коштів. І окреслив шлях подолання цих проблем, зокрема потребу у підвищенні цін на послуги, які надає лабораторія.
     Що ще потрібно, на думку власне керівництва лабораторії, аби підвищити ефективність роботи підрозділу? Переглянути стратегію розвитку і зосередитися на напрямах, актуальних сьогодні і найближчим часом, проаналізувати зроблене за три останніх роки – і зробити висновки. На розробку такої стратегії розвитку на п’ять років перший проректор і дав керівництву два тижні, зазначивши абсолютну реальність розвитку УЛЯБП АПК навіть за цих умов.

     Серед НДГ першим інформував про здобутки і плани керівник НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка Микола Журавель. Починаючи з 2013 року, господарство стабільно поліпшує показники, збільшує виробництво сільськогосподарської продукції. Так, у 2018 році виробництво зерна збільшилось на 2,5 тис тонн, кормів – більш як на 5 тис тонн, у т.ч. кукурудзи на силос – на 2,7 тис тонн порівняно з 2017 роком. Виручка від реалізації продукції рослинництва зросла на 3 млн грн, грошові надходження збільшились на 2 млн грн. В той же час виробничі витрати знизились на 8,4 млн грн. Чистий прибуток склав 9,8 млн грн. На 3,5 млн грн. придбали нової техніки для потреб рослинництва та ферми. Оновлено молочне стадо, придбано 141 голова високопродуктивних тварин на суму 4,7 млн грн. Відкрито навчально-науково-виробничу лабораторію «Екстракон», де будуть вироблятися в повному обсязі мікробні препарати (для потреб в першу чергу відокремлених підрозділів НУБіП та на реалізацію). Витрати господарства на реконструкцію лабораторії та придбання обладнання – 1,9 млн грн. У 2018 році на базі «Великоснітинського» пройшли практичну підготовку 1390 студентів. У планах на 2019 рік – отримати валовий збір зернових та технічних культур 11 000 т, урожайність озимої пшениці 80 ц/га, соняшника 40 ц/га, кукурудзи на зерно 100 ц/га, кукурудзи на силос 410 ц/га. Збільшити поголів’я ВРХ до 860 голів. Збільшити заробітну плату на 15 %, розробити стимулюючу оплату праці за високі показники у роботі.

 

     Ректор поставив перед НДГ «Великоснітинське» такі завдання: підвищити рівень інноваційності, залучати більше науковців, налагодити міжнародну співпрацю (для чого відвідати одне з аналогічних навчально-дослідних господарств у сусідніх державах, наприклад в Польщі), реформувати господарство, зменшити кількість працівників, а решті підвищити заробітну плату до 20 тис. грн. І, безумовно, – дотримуватись порядку на всіх виробничих ланках, особливо на фермі. Ігор Ібатуллін поцікавився, чи завершена реєстрація нерухомого майна, головний бухгалтер Тетяна Кондрицька – заборгованістю по ПДВ, декан агробіологічного факультету Оксана Тонха – станом навчально-науково-виробничої лабораторії.

     Агрономічна дослідна станція. Хоча директор Юрій Росамаха керує підрозділом менше року, але за цей час НДГ уже отримало вагомі результати. Було отримано більше 4000 тонн зернових культур з середньою урожайністю 85 ц/га, що є найвищим показником за всі роки існування цього НДГ. Загальне виробництво зернових та технічних культур склало на 1,5 тис тонн більше минулого року. Вдвічі зросла урожайність кукурудзи на зерно та сої. Тваринництво забезпечене однотипними кормами. В планах – досягти показників валового виробництва зернових та технічних культур – 6 127 тонн та урожайності зернових 9,9 т/га, силосу – 4 000 тонн, сінажу – 1000 тонн, сіна – 300 тонн. Досягти виручки від реалізації с/г продукції до 47 млн грн., у т.ч. тваринництва – 15 млн грн., рослинництва – 28 млн. грн. Забезпечити придбання необхідної техніки та агрегатів для дослідного поля, провести реконструкцію зерноочисного комплексу ЗАВ-30, провести реконструкцію складів для зберігання зерна на 3 тис. тонн., завершити капітальний ремонт гуртожитку для студентів, провести капітальний ремонт та комплектування відповідним обладнанням лабораторного корпусу, їдальні.

     Питання, адресовані директору Агростанції, також стосувалися передачі майна, заборгованості по ПДВ, стану справ на фермі, рівня заробітної плати тощо. Перший проректор відзначив, що господарство зробило відчутний крок вперед, особливо у рослинництві, поліпшується стан і у тваринництві. Значне покращення і на науковому полі, але в наступному році треба досягти тут таких же врожаїв, як і у господарстві.

     НДГ «Ворзель». Як проінформував його директор Геннадій Білуха, в 2018 році тут отримано 350 тонн зерна з середньою урожайністю 25 ц/га, що на 15 тонн та на 10,3 ц/га більше, ніж минулого року. Заготовлено високоякісні корми для тваринництва на рівні минулого року. Виручка від реалізації продукції – біля 6 млн грн, прибуток – біля 400 тис грн. У тваринництві надої на фуражну корову близько 7000 кг, найвищі по НДГ НУБіП України. В планах - оновити поголів’я, збільшити урожайність зернових культур та кормів, запровадити вирощування нової кормової культури – сорго.

     Результати науково-технічної та інноваційної діяльності за 2018 рік, надходження коштів спеціального фонду, впровадження науково-технічної продукції за виконаними НДР, що фінансувалися із бюджету, представила директор Науково-дослідного і проектного інституту стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції (Одеса) Людмила Філіпова. Очільник університету поцікавився станом справ з оформленням майна, використанням приміщень інституту.

 

Валентин Обрамбальський,
Василь Туринський 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook