Землевпорядники опановують нові горизонти лазерного сканування

25 січня 2019 року
     23 січня 2019 року в Україні офіційно презентовано компанією Leica Geosystems інноваційні лазерні 3D сканери нового покоління Leica Scan Station P30/P40/P50, BLK360 і RTC360. Мені пощастило бути учасником цього унікального заходу, який відкриває нові горизонти лазерного сканування перед фахівцями із геодезії та землеустрою.

     Довідково зазначимо, що геодезичні прилади від Leica Geosystems використовуються при реалізації надскладних інженерних рішень прийнятих людиною. Взяти хоча б для прикладу такі об’єкти як тунель Gotthard довжиною 57 км або ж найвищий хмарочос Burj Dubai висотою 828 м. Без геодезичної підтримки побудувати їх було б неможливо. Сьогодні Leica Geosystems допомагає розвивати бізнес в галузі гірничої промисловості, при будівництві автомобільних дорігі залізниць, геофізиці, сільському господарстві, під час контролю за складними інженерними об'єктами тощо. Для цього в компанії розробляється обладнання в галузі геодезії, ГІС, тривимірного лазерного сканування, моніторингу та розвитку мереж базових станцій.

     Тож презентацію новітніх сканерів провели фахівці на чолі з Олександром Горбом. Ними було охарактеризовано кожен прилад і показано їх в роботі. Як уважний учасник заходу охоче розповім про головне.
     Leica Scan Station P30/P40/P50 вміє працювати за будь-яких погодних і кліматичних умов, має швидкість сканування до 1 млн точок в секунду, і вбудовану камеру. При цьому, він дуже важкий. Але, як кажуть: “Вага – це добре, вага – це надійно”. Найменшим (165 мм заввишки x 100 мм в діаметрі) і найлегшим (1 кг) сканером на сьогодні є модель – BLK360. Його швидкість сканування 360 тис. точок в секунду, працює автономно (запуск однією кнопкою) і управляється дистанційно за допомогою мобільного додатку ReCapPro. Революційною моделлю, що поєднує в собі швидкість сканування (до 2 млн. точок в секунду), портативність (вміщується у звичайному рюкзаку) і точність (1,9 мм. на 10 м.), і вважається кращим 3D сканером сьогодення. Є сканер RTC360.

     Мені як студентці факультету землевпорядкування надзвичайно приємно усвідомлювати, що моя спеціальність затребувана на ринку праці й постійно вдосконалюється в інноваційному плані.
     Я рада, що є частиною цього суспільства!

Тетяна Мазуріна,
студентка факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook