Завдання на 2019 рік і проблеми, що доводиться вирішувати, очима керівництва університету і структурних підрозділів

23 січня 2019 року
     Графік проведення співбесід з керівниками структурних підрозділів сьогодні вийшов на свій екватор і пік: до принципової розмови запросили шестеро деканів факультетів.

 

     Першим звітував декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило. Він представив покафедральне навантаження та штати в порівнянні з попереднім роком, контингент студентів, результати проведеної профорієнтаційної роботи у 2018 році і як спрацювали кафедри вже на сьогодні по вступній компанії 2019 року, розповів про роботу Центру технічної творчості, який працює зі школярами різних вікових груп. У 2018 році не зважаючи на те, що факультет не крупний має 12 призерів Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. 2 наукових проекти пройшли конкурсний відбір, один з яких – молодих вчених. Факультет можна назвати зразковим за публікаційною активністю – 41 стаття в журналах, що входять до міжнародних баз Scopus та Web of Science.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу керівництва факультету на ефективність профорієнтаційної роботи, посилення вимогливості до членів колективу, зокрема завідуючих кафедрами, залучення абітурієнтів на підготовчі курси, підтримав прохання щодо необхідних робіт з ремонту 11-го корпусу. Проректор Сергій Кваша відзначив зменшення контингенту студентів, слабку профорієнтаційну діяльність, порекомендував, поки тривають канікули, звернутись до старост студентських груп з проханням запросити на навчання до НУБіП цьогорічних випускників їхніх рідних шкіл. Перший проректор Ігор Ібатуллін поцікавився станом підготовки та подачі студентських наукових робіт на конкурс 2019 року.

     Декану факультету тваринництва і водних біоресурсів Вадиму Кондратюку теж було чим поділитися, адже його підрозділ дуже активно працює в останні роки. Представляючи здобутки факультету, він відзначив їх конструктивну частину, перш за все, профорієнтаційну роботу на місцях. У багатьох районних газетах розміщено інформацію і вже є перші позитивні результати – молодь, яка бажає стати студентом університету. Загалом же на факультеті до профорієнтації відносяться системно і відповідально: ще у серпні вчена рада прийняла рішення, яким зобов’язала кожного викладача провести відповідну роботу. Всі науково-педагогічні працівники, усвідомлюючи, що від набору залежить без малого їхня доля, активно працюють з абітурієнтами. Системним є і їхній звіт: на початку лютого кожен доповість конкретно – кількість осіб, які планують вступати, хто записався на підготовче відділення, хто братиме участь в олімпіаді для вступу. Представляючи плани на 2019 рік, Вадим Кондратюк виокремив основне завдання – проведення ІІ етапу студентської олімпіади, ремонти (41 аудиторії корпусу №1 та створення лабораторії гігієни тварин, повне оновлення лабораторії конярства тощо), створення кінно-спортивної школи для молоді, запровадження подвійних дипломів.

 

     Оцінюючи можливості факультету і зроблене, ректор Станіслав Ніколаєнко відзначив його позиції як передові, закликав активніше виходити на світовий рівень, співпрацювати з бізнесом.

     Як університету утриматися на провідних позиціях за нинішніх складних умов? – поцікавився ректор думкою декана гуманітарно-педагогічного факультету Василя Шинкарука, який теж звітував цього дня. Не стояти на місці, була відповідь. Що і робить колектив гуманітаріїв, який продовжив роботу над розвитком спеціальностей, ліцензованих у попередні роки. У десятку найпопулярніших в університеті входить три спеціальності цього факультету – філологія, міжнародні відносини і психологія. Якісне проведення вступної кампанії – ось запорука майбутнього кожної кафедри і університету загалом. Одним із пріоритетних напрямів розвитку факультету залишається поліпшення якості викладання та вивчення іноземних мов. Велика увага приділяється науковій роботі: підготовлено 10 проектів на 2019 рік з фундаментальних і прикладних досліджень. Завданням на поточний рік колектив визначив також: удосконалити зміст освіти, створення англомовних магістерських програм, розширення баз виробничих практик, активна участь у проектах академічної мобільності тощо. Знайомлячись із ними, очільник університету акцентував зокрема увагу на магістерській програмі «Управління навчальними закладами»: бажано, щоб студенти, які її обирають, були з відповідним досвідом роботи.

     Про результати роботи колективу, завдання на 2019 рік і проблеми, що стоять перед факультетом захисту рослин, біотехнологій та екології, говорив декан Микола Доля. А цих проблем накопичилося чимало, починаючи, як зазначив ректор, від необхідності уточнення назви підрозділу з акцентом на біотехнології та екологію до унеможливлення подальшого скорочення контингенту студентів. Микола Доля представив результати вступної кампанії 2018 року, інформував про кількість абітурієнтів, які скористалися сільським коефіцієнтом при вступі за держзамовленням, результативність підготовчих курсів, навів рейтинг спеціальностей і кадровий склад, дані щодо наукових розробок, науково-інноваційної та інформаційно-консультаційної діяльності тощо. А по ходу звіту Станіслав Ніколаєнко цікавився наскільки факультет забезпечений лабораторним обладнанням для якісного навчання. І якщо попит на спеціальність «Захист рослин» у виробничників високий, то чому на підготовчих курсах навчатися за нею бажаючих катма, немає і фірм, готових інвестувати в їх підготовку. Перший проректор Ігор Ібатуллін говорив про недоліки у фінансуванні наукових досліджень на факультеті, а проректор Сергій Кваша зазначив: факультет входить у п’ятірку найбільших в Україні, але за останні роки помітно зниження контингенту його студентів.

     На спорідненому факультеті – агробіологічному – свої проблеми. Але й успіхи помітні. Про те й інше доповідала декан Оксана Тонха. Вона представила зміни в структурі, нагадала про справді рекордний показник минулорічної вступної кампанії, говорила про необхідність створення сучасної лабораторно-практичної бази; з І курсу студенти повинні проходити якісну практичну підготовку, мова йшла і про необхідність посилення забезпечення інформаційно-навчальних курсів. Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на обладнання в навчальних лабораторіях для агрономії і садівництва, необхідний потенціал в його оновленні, доцільність тих чи інших змін, зокрема, назву кафедри садівництва і виноградарства доповнити «виноробства» і відповідно організувати навчальний процес, профорієнтаційну роботу. Образно кажучи, треба підшукати ключ, щоб завести факультет на повну потужність. Перший проректор Ігор Ібатуллін звернув увагу на кількість аспірантів, необхідності активізувати їхній захист, подання наукових проектів тощо. А проректор Вадим Ткачук торкнувся питання розробки проекту реалізації плодоовочевого саду.

     Завершували сьогоднішній день співбесід юристи на чолі з деканом Оленою Ярою. Основними завданнями перед колективом – ефективна вступна кампанія до магістратури і радикальне поліпшення побутових умов проживання студентів у гуртожитку, ліцензування спеціальності «Міжнародне право». Перший проректор Ігор Ібатуллін підкреслив резерви щодо підготовки наукових проектів, публікацію статей у виданнях, що входять до міжнародних науковометричних баз. Проректор Сергій Кваша говорив про якість навчання. Але загалом колектив на правильному шляху. Залишається лише прискорити темпи руху.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook