Землевпорядники беруть участь у розробленні концепції публічного управління в галузі будівництва

22 січня 2019 року
     Одним із головних інструментів розвитку будівельної галузі має стати концепція публічного управління в галузі будівництва, презентація якої 17 січня 2019 року відбулася в Українському кризовому медіа-центрі. Концепція розробляється на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України і покликана виявити та систематизувати проблеми, які існують у будівельній галузі, а також вказати шляхи для їх вирішення.

     «Ми дуже зацікавлені в тому, щоб цей проект запрацював. Наразі 11 організацій підписали меморандум з впровадження цієї концепції. Коли концепція буде доопрацьована – ми приймемо відповідну постанову, але також є необхідність внести деякі зміни і в законодавство», – зазначив Лев Парцхаладзе, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, під час прес-брифінгу.

     В основу концепції покладені принципи, закріплені у Лейпцизькій хартії – документу, який визначає порядок розвитку містобудування в європейських країнах. Серед таких принципів – підвищення ролі місцевої влади у питаннях містобудування, поліпшення засобів та інструментів міського розвитку, вдосконалення управлінських структур, сприяння збалансованому просторовому розвитку.

     Ключові завдання концепції – визначити шляхи вирішення проблем із розробленням містобудівної документації та веденням містобудівного кадастру, адже, наприклад, у Київської області відсутня схема планування розбудови області, лише 21 % міст обласного значення мають актуальні генеральні плани, а щодо міст районного значення, томістобудівною документацією забезпечені лише 40 %.

     Експерти виокремили п’ять критеріїв до містобудівної документації, які мають бути виконані в рамках концепції, а саме: прозорість, відкритість, інтероперабельність, актуальність та доступність даних. Проте на сьогодні відсутня ефективна взаємодія між державними базами даних, кадастрами та іншими інформаційними системами, а від цього залежить досягнення виконання згаданих критеріїв.

     Одним із розробників концепції виступив відомий експерт у галузі земельних відносин, завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин. За його безпосередньої участі були розроблені пропозиції щодо вдосконалення дозвільної системи в будівництві, уніфікації земельного та містобудівного законодавства, а також підготовлений термінологічний глосарій.

     У своєму виступі Андрій Мартин акцентував увагу на необхідності переведення планувальної документації виключно в електронний вигляд, запровадження електронного кабінету учасника будівного процесу для вирішення питань, які стосуються взаємодії з дозвільними органами, а також необхідності видачі містобудівних умов та обмежень у форматі витягу з містобудівного кадастру.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook