Зростаюча концентрація сільськогосподарських земель: дискусія із депутатами Європейського парламенту

19 грудня 2018 року

     Однією із фундаментальних проблем сільського господарства у країнах Європейського союзу стає зростаюча концентрація сільськогосподарських земель. Зокрема, 3 % ферм сьогодні контролюють понад 52 % усіх сільськогосподарських земель ЄС, в той час як 76 % ферм сукупно використовують лише 11 % земель. Таким чином, коефіцієнт Джині щодо нерівномірності землекористування в ЄС вже становить 0,82 – на рівні з такими країнами, як Бразилія, Колумбія або Філіппіни. Нерівномірний розподіл сільськогосподарських угідь фактично стає причиною неефективного розподілу субсидій в рамках Спільної сільськогосподарської політики ЄС (CAP), адже прямі виплати здійснюються в основному на гектар використовуваних земель, а не на господарство.

     Крім того, придбання сільськогосподарських угідь стало масово розглядатися як спосіб безпечного інвестування у багатьох державах-членах ЄС, особливо після фінансово-економічної кризи 2007 року та в умовах політики від’ємних відсоткових ставок Європейського центробанку, а сільськогосподарські угіддя все активніше зосереджуються у власності несільськогосподарських інвесторів, таких як пенсійні фонди, страхові компанії та промислові підприємства, адже власність на землю, на їхню думку, залишатиметься безпечною інвестицією навіть у випадку майбутньої інфляції.

     Зважаючи на це, питання концентрації сільськогосподарських земель у ЄС було головною темою фахової інформаційної поїздки для українських експертів та політиків до Німеччини та Франції, що була організована проектом «Німецько-український агрополітичний діалог» (APD) у період з 10 по 14 грудня 2018 року. Членом української делегації був відомий експерт із земельних відносин, завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктор економічних наук Андрій Мартин.
     Перша зустріч відбулася у Федеральному міністерстві продовольства та сільського господарства Німеччини (м. Бонн), де актуальні проблеми земельної політики були обговорені із представниками департаментів землеустрою, будівництва та земельного права, охорони земель, моніторингу ринку земель та оцінки земель.

     На зустрічі із керівником Сільськогосподарської палати землі Північний Рейн-Вестфалія Вернером Мусом були обговорені питання розвитку сільських територій, проблеми доступу фермерів до земель сільськогосподарського призначення, а також реформа Спільної аграрної політики.

     Особливе зацікавлення українських експертів викликала розмова із євродепутатом, членом Комітету з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Марією Нойхль, що була доповідачем під час підготовки резолюції Європарламенту від 27 квітня 2017 року щодо стану концентрації сільськогосподарських угідь в ЄС та полегшення доступу до землі для фермерів. Вона відзначили, що доступ до землі та можливість володіння нею, є важливими правами, що встановлюються національним законодавством кожної держави-члена ЄС, проте земля, з одного боку, є майном, а з іншого – суспільним активом та підконтрольна соціальним зобов'язанням. Земля стає все більш дефіцитним ресурсом, а також є основою для забезпечення права людини на здорову та достатню їжу та отримання багатьох екосистемних послуг, життєво важливих для виживання людства, а тому не слід розглядати як звичайний товар.

     Зустріч із євродепутатом Петером Яром, який сам тривалий час був фермером, була присвячена питанню майбутнього фермерського руху у Європі та доступу фермерів до землі. Проблеми більшості країн-членів ЄС тут спільні – діти фермерів вже не бажають пов’язувати своє майбутнє із сільським господарством, а покупцями сільськогосподарських земель, які виставляються на продаж, все частіше стають пенсійні та інвестиційні фонди, а також міські жителі, для яких придбання землі стає способом розмістити вільні кошти.

     Як зазначає Андрій Мартин: «Поспілкуватися із розробниками відомої резолюції Європарламенту щодо концентрації сільськогосподарських земель у мене виникло практично одразу після її прийняття у квітні 2017 року. Це дуже цікавий політичний документ, а тому причини його ухвалення та шляхи подальшої реалізації становлять значний інтерес для українських дослідників та політиків, адже рівень монополізації доступу до земельних ресурсів в Україні відверто зашкалює. Тому цей візит за підтримки APD ми почали готувати ще на початку року. Було доволі важко відшукали «вікна» у щільному робочому графіку європарламентарів, проте межі дуже приємно, що і Марія Нойхль, і Петер Яр знайшли час для повноцінного кількагодинного відвертого спілкування із українською делегацією. Дуже приємно, що європейські політики звикли давати прямі і компетентні відповіді на прямі запитання. Ну а наше завдання – напрацьовувати для України краще земельне законодавство, яке враховуватиме як позитивний, так і негативний європейський досвід регулювання земельних відносин».

 

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook