Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі – найамбітніша двостороння угода України та Європейського Союзу

6 грудня 2018 року

     4 грудня 2018 року студенти факультету аграрного менеджменту разом із викладачем кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності доцентом Олександром Файчуком відвідали конференцію «Агропродовольчий сектор України та світові ринки: результати впровадження ПВЗВТ між ЄС та Україною».

     На початку із вітальним словом до учасників та присутніх звернувся Герман Інтеман, аграрний Аташе Посольства Федеративної Республіки Німеччини у Києві. Він наголосив, що поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі (ПВЗВТ) є частиною Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та однією з найамбітніших двосторонніх угод, які укладав будь-коли Євросоюз.
     Провідними доповідачами даної конференції були відомі професори: Кваша С.М., проректор з навчальної і виховної роботи, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України та Почесний доктор НУБіП України, керівник Інституту міжнародної аграрної торгівлі та розвитку України, професор Харальд фон Вітцке.

     В ході конференції було обговорено переваги вільної торгівлі та економічної інтеграції завдяки угодам про вільну торгівлю в цілому, зміст режиму найбільшого сприяння у торгівлі Україна – ЄС, проаналізовано економічне середовище для світового сільського господарства, яке змінюється. Крім того, визначено переваги угоди про вільну торгівлю та економічну інтеграцію в цілому, з’ясовано, як це все може мати значення для продовольства та сільського господарства як в Україні, так і в Європейському Союзі.

     Підбиваючи підсумки своєї доповіді, професор Харальд фон Вітцке відмітив, що Україні і світу потрібні сучасні високопродуктивні та інноваційні системи сільського господарства, науково обґрунтовані правила безпеки. Тільки таким чином сільське господарство в Україні процвітатиме, а світ зможе до 2050 року годувати 10 мільярдів людей, одночасно зберігаючи природні ресурси та біорізноманіття у всьому світі.

     З словами вдячності на завершення своєї доповіді Сергій Кваша зазначив, що станом на жовтень 2018 року Україна вичерпала 10 квот, які були надані ЄС для українського виробника, а ще дві знаходяться на етапі вичерпання. Найбільшими країнами-імпортерами є Іспанія, Голландія, Італія та Польща. Очевидно, що українські експортери мають також інші можливості збільшувати свій експорт за межами квот, які визначені зоною вільної торгівлі. Це якісні показники, це питання ціни та, безперечно, питання сертифікації яка існує в ЗВТ а також за її межами.  

     Заслухавши доповідачів, студенти отримали можливість мати не лише системне бачення фундаментальних підстав для існування зони вільної торгівлі, а й зрозуміти прикладні характеристики, які на сьогодні об’єднують Україну і країни ЄС в дії зони вільної торгівлі.

     Під час дискусії було обговорено ряд питань: яким чином громадське благо з точки зору ПВЗВТ може бути досягнуте; які негативні наслідки зони вільної торгівлі; вплив торгівельного балансу між Україною та країнами ЄСта стандарти безпеки як один із складних показників для України; які регіональні фактори є важливими для ЄС.

 

Христина Лащів,
магістр 1-го року навчання
факультету аграрного менеджменту 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook