У новому науково-навчальному центрі «Сучасні технології захисту рослин» на базі UKRΛVIT пройшли перші практичні заняття для студентів

4 березня 2019 року
     При підготовці та організації проходження практичного навчання студентів на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології проводиться велика підготовча робота з пошуку і добору баз практики, програмно-методичного забезпечення її проходження, здійснення методичного керівництва і контролю. Саме тому наш вибір був зосереджений на компанії UKRΛVIT, яка є національним лідером у виробництві засобів захисту рослин.

    Надаючи велике значення практичній складовій підготовки майбутніх фахівців 1 березня 2019 р. відбулися виїзні заняття для студентів та аспірантів з дисципліни «Хімічний захист рослин» у новому науково-навчальному центрі «Сучасні технології захисту рослин» під керівництвом доцентів Оксани Сикало, Петра Дрозда та Людмили Соломенко.

     В останнє десятиріччя компанія UKRΛVIT стрімко розвивається. Виробництво засноване 2005 р. З 2006 р. – UKRΛVIT виробляє самий великий асортимент засобів захисту рослин, займає провідні позиції у забезпеченні засобами для дезінфекції та дератизації спеціалізованих служб МОЗ. З 2010 р. – освоює новий напрямок діяльності – виробництва комплексних добрив з мікроелементами, стимуляторів і регуляторів росту. У 2012 – «Фабрика агрохімікатів» отримує сертифікат якості ISO 9001: 2009 (ISO 9001: 2008, IDT).

     Протягом останнього часу введені в дію чотири виробничі корпуси. Останній – площею 1300 м² стане вже сьомим у структурі «Заводу UKRAVIT». Він складається із 6 новітніх цехів, оснащених сучасним обладнанням. Сьогодні тут у тестовому режимі вже працюють лінії з виробництва суспензій, водних розчинів, порошків, що змочуються, гранул, що розчиняються, та установка з виробництва фунгіцидів в інертному (азотному) середовищі.
     Екскурсія розпочалася із знайомства із виробничими потужностями підприємства. Студенти мали змогу побачити цехи з виробництва інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів, лінії фасування засобів захисту рослин і приманок для гризунів для роздрібного продажу населенню, які сьогодні випускаються під торговою маркою «Аптека садівника».

     Знайомства із підприємством продовжилося у цеху з виробництва пластикової тари, де студенти мали змогу побачити процес її виготовлення, перевірки на цілісність і міцність, а також повторної переробки відбракованого матеріалу.

     Особливу зацікавленість у студентів викликали лабораторії в «Інституті здоров’я рослин». Студенти відмітили, що робота за сучасним новітнім електронним обладнанням потребує неординарних знань з цілого ряду фундаментальних та прикладних дисциплін, зокрема, аналітичної та органічної хімії, фізики, молекулярної біології, генетики, хімічного захисту рослин, агрохімії та ряду інших.
     Як повідомив нам представник підприємства Сергій Дудка, діяльність «Інститут здоров’я рослин» охоплює основні напрямки: фундаментальні та галузеві дослідження, агробіологічний сервіс і навчально-наукову діяльність.

     Фундаментальні та галузеві дослідження об’єднують найкращих вчених зі світовим досвідом, які вивчають вплив діяльності людини на рослини, ґрунт, мікробіоту та навколишнє природне середовище і розробляють рекомендації для мінімізації негативних явищ в сільському господарстві Україні. На основі отриманих даних тут розробляють нові та покращують вже існуючі препарати і вдосконалюють формуляції пестицидів.
     Агробіологічний сервіс пропонує широкий спектр послуг для аграрного сектора у, зокрема фітосанітарну експертизу насіннєвого і рослинного матеріалу; експрес-аналізи в період вегетації культур; визначення хімічного складу пестицидів та агрохімікатів; агрохімічний аналіз ґрунту; розгорнутий аналіз води; визначення залишкових концентрацій пестицидів у продукції, ґрунті, воді тощо; визначення якісних і кількісних показників сільськогосподарської продукції.

     На основі результатів аналізів фахівці «Інституту здоров’я рослин» розробляють комплексні системи захисту і підживлення культур, здійснюють моніторинг розроблених систем, оцінюють їх ефективність та рентабельність і коригують для наступного року.
     Такий широкий спектр робіт дозволяє охопити власний лабораторний комплекс, оснащений найкращим світовим обладнанням виробництва Японії, Швейцарії, США та Німеччини. Устаткування унікальне і надточне – воно визначає кількість речовини на рівні нано- і пікомолярних концентрацій. А високий рівень інструментів дозволяє використовувати багату базу аналітичних методів, напрацьованих у світі, і самим розробляти нові методи для спеціалізованих потреб.

     Усі препарати та технології вирощування «Інституту здоров’я рослин» – гарантовано ефективні та безпечні. Перед застосуванням їх тестують в унікальному демоцентрі. Він являє собою комплекс підземних теплиць, фітотронних кімнат та сучасних кліматичних камер, які дозволяють відтворити кліматичні умови будь-якої країни світу. Це разом з інтегрованістю обладнання зі світовими базами даних хімічних елементів дозволяє Інституту працювати не лише для потреб українського агросектора, а й надавати аналітичні послуги аграріям з усього світу.
     Науковий консультант підприємства, професор Володимир Малиновський відзначив, що Інститут ще перебуває на стадії створення і потребує високопрофесійних фахівців.

     Саме випускники факультету є пріоритетними при відборі кадрів. Наразі бакалаври і магістри спеціальності 202 «Захист і карантин рослин», мають змогу проходити практичне навчання на підприємстві UKRΛVIT. Для аспірантів ентомологів і фітопатологів, біотехнологів є можливість виконувати дослідження в лабораторіях, враховуючи що всі вони сертифіковані за стандартами якості ISO 9001. Крім того, якість продукції підприємства ретельно перевіряється на трьох етапах: контроль вхідної сировини, проміжний контроль на виробництві та фінальний контроль готової продукції.
     Бути впевненим у безпечності та екологічності продукції, піклуватися про українську землю та природу загалом – це екологічні проекти, спрямовані на відновлення екосистеми та стабілізацію біосфери, очищення водойм, відновлення земельних ділянок, створення парків, де можуть знайти та працювати фахівці екологи. Саме за таких умов можуть проходити практичне стажування фахівці-екологи.

     На завершення практичного навчання відбувся круглий стіл, де всі бажаючі мали можливість поставити запитання організаторам практичного навчання та переглянути фільм про створення компанії.
     Студенти та аспіранти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології вдячні директору підприємства UKRΛVIT Володимиру Ільченку, декану факультету Миколі Долі, керівництву та працівникам Інституту здоров’я рослин, керівництву НУБіП України за організацію проведення виїзних практичних занять на підприємства компанії Укравіт; можливість спілкування із партнером та виробником вітчизняної продукції для потреб рослинницької галузі на ринку України; розширення світогляду та усвідомлення важливості і потреби обраного фаху на ринку праці країни.

Оксана Сикало,
заступник декана факультету
захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook