В університеті пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Ефективний агробізнес: грунтознавство та живлення рослин»

20 листопада 2018 року

 

     На агробіологічному факультеті пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Ефективний агробізнес: грунтознавство та живлення рослин». Участь у ній взяли як науковці, так і виробничники, представники бізнесу – партнери університету.

     Відкриваючи роботу конференції, ректор університету Станіслав Ніколаєнко висловив глибоке переконання: проблематика, винесена на обговорення, матиме подальший розвиток. І вкотре підкреслив: як би не розвивалася робототехніка, і якою б успішною не були її результати, але без якісного фахівця, який володіє сучасними знаннями і новітніми технологіями, – не обійтися. Наш університет для підготовки такого фахівця вже має більше 400 лабораторій, і це впевнений крок на шляху підвищення якості навчання.

     Цю думку повністю поділяють і заступник директора компанії «Агроскоп Інтернешнл» Олексій Стеценко, і директор AgriLab Ярослав Бойко, і декан агробіологічного факультету Оксана Тонха. Торкаючись нюансів тематики конференції, вони наголосили, що навчання і наука у вишах мають бути невіддільні від бізнесу, озвучили вимоги до підготовки фахівців, які вільно володіють новітніми технологіями, необхідними у своїй сфері діяльності. Слід переглянути навчальні програми, звернути увагу на назву спеціальності, мотивацію студента (яким буде кінцевий результат для останнього).

    Завідувач кафедри грунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули Анатолій Балаєв презентував здобутки свого колективу, представив моніторинг якості грунтів України. На жаль, достовірної інформації про стан грунтів на сьогоднішній день як такої немає: вона залишається на рівні 60-х років минулого сторіччя. А це ж питання, враховуючи нинішній їхній стан, більш ніж актуальне! Щоб виправити становище, необхідно забезпечити контроль держави за якістю земель тощо.

     На продовження теми про ефективне управління родючістю грунтів та агроресурсами як основу успішного агропідприємства говорив завідувач кафедри агрохімії та якості продукції ім. проф. І.О. Душечкіна Анатолій Бикін. Спираючись на власний досвід науковця і практика-аграрія, він переконаний, що успіх агропідприємству принесе збалансована робота системи «поле-технології-техніка-фінанси», яка опирається на кваліфіковані кадри. А у їхній підготовці, знову ж таки, слід враховувати побажання бізнесу. Бо ж саме бізнес зацікавлений у якості освіти нинішнього студента.

      Яскравим прикладом такої співпраці і стало відкриття на базі обох кафедр нових сучасних лабораторій. Але про це – розмова окрема.

     Вшановуючи внесок ветеранів цих кафедр факультету у його розвиток, очільник університету вручив почесні грамоти НУБіП Миколі Городньому, Анатолію Сердюку, Людмилі Мазуркевич, Ніні Яригіній, Василю Розстальному, Станаіславу Кравченку, Євгенію Самохвалову.


За матеріалами Ірини Білоус

 

 
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook