Грошова оцінка земель в Україні: здобутки, проблеми, перспективи

8 листопада 2018 року

     В університеті розпочала роботу міжнародна науково-практична конференція «Грошова оцінка земель в Україні: здобутки, проблеми, перспективи».

     20 років тому як окремий напрямок започаткована грошова оцінка земель, звернувся до колег з Молдови, Польщі, Німеччини, Туреччини, України, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. І переоцінити її важливість для країни важко: сьогодні вміння, знання і навички цих експертів необхідні 25 мільйонам власників земельних паїв, мільйонам орендаторів і орендодавців.

     Від керівництва університету учасників привітав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який переконаний: грошова оцінка землі – це базова тема для земельної реформи. Тут слід виходити з класичної теорії добробуту. Тобто врахувати інтереси всіх учасників: власника земельного паю, покупця і, звісно, держави. Знайти такий механізм – наше завдання.

    Голова ради Всеукраїнської громадської організації «Ліга оцінювачів земель» Ірина Антипенко звернулася до історичної події: прийняття у 2003 році Закону України «Про оцінку земель» і ролі, яку в цьому відіграв ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко. Тоді він як народний депутат України, уповноважений представник фракції СПУ зайняв державницьку позицію і зумів переконати своїх колег у необхідності прийняття цього закону. Як наслідок – сьогодні оцінювачі землі можуть працювати на законодавчій основі, отримали роботу багато спеціалістів, які затребувані суспільством, активно розвивається наукове підґрунтя цієї справи.

     За особистий внесок ювілейні медалі ВГО «Ліга оцінювачів земель» Ірина Антипенко вручила Станіславу Ніколаєнку, Анатолію Даниленку, Андрію Мартину, Юрію Палехц, Юрію Дехтяренку, Юрію Манцеквичу та подяку – колективу НУБіП, і зокрема його факультету землевпорядкування.

     Як зазначив один із співорганізаторів конференції голова правління Всеукраїнського громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець, у сфері оцінки земель постійно відбуваються зміни. Так, за останній час пройшла масштабна експертна оцінка земель сільськогосподарського призначення, з’явилися приватні електронні майданчики для реєстрації звітів оцінки (і ціна за їхні послуги вища державної). Але навіть не обговорення власних проблем є головним на таких конференціях, переконаний він. Основне – обмін досвідом з представниками інших країн. Саме задля цього організовуються такі заходи.
     І тут з ним солідарні учасники з Польщі і Молдови, які у особистому спілкуванні були дуже одностайними у відповіді на питання, чого чекають від конференції. Ми приїхали, аби обговорити старі нові проблеми, з якими стикаємся у своїй професійній діяльності. Адже, по великому рахунку, у всіх нас вони однакові і тут зібралися однодумці – такою була відповідь.

     А президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошіль висловив сподівання, що на конференції обговорюватимуться гострі питання, особливо стосовно наближення до розуміння ринкової ціни на землю.

    Робота продовжилася у секціях, які розпочалися з приємного: польський колега Ольгерд Кемпа вручив Тарасу Євсюкову орден Асоціації оцінювачів Познаського університету як визнання його заслуг у цій сфері.

 

 

     Завтра ж відбудеться польсько-український круглий стіл на предмет обміну досвідом у сфері оцінки земель та нерухомості.

Ірина Білоус

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook