Третій день осінньої школи для абітурієнтів «Юний філолог»

31 жовтня 2018, 16:45

Сьогодні – 31 жовтня 2018 року – у третій день плідної роботи осінньої школи «Юний філолог» для школярів було проведено інтерактивне заняття з польської мови. Доцент кафедри романо-германських мов і перекладу Колодіна Л.С. поставила за мету познайомити учнів насамперед з явищем інтерференції, прикладів якого у польській мові надзвичайно багато. Розпочали з символу відьмацького свята (Хеллоуїн): гарбуз – звучить польською dynia, і відразу руйнує усі стереотипи щодо лексичної схожості наших мов. Після прослуховування і перегляду абетки і назв фруктів (які до речі польською owoce) здивовані школярі дізналися, що стіл польською stół, килим – dywan, чашка – kubek, ручка – pióro, спина – plecy і т.д.

  

Неабиякий інтерес у слухачів викликала віртуальна подорож «Столиці Польщі: Гнєзно, Краків, Варшава». Кожне з цих міст оповите легендами, казковими подіями і сміливими героями з надзвичайними можливостями. Учні переглянули фотогалереї цих міст, послухали hejnał Мар’яцького костела та історію його будівництва, про короля Крака та вавельського дракона, дізналися про походження польського герба та багато іншого.

А наприкінці заняття слухачі продемонстрували свою уважність, склавши із запропонованих пазлів мовні звороти ввічливості польською мовою. Маємо надію, що через декілька років вони поповнять ряди студентів нашої спеціальності, обравши саме філологію.

Наприкінці третього дня осінньої школи «Юний філолог» абітурієнти мали можливість відвідати екскурсію музеєм «Анатомії» НУБіП України, яким опікується кафедра анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касяненка. Цей унікальний музей налічує понад 1,5 тисячі анатомічних експонатів з представників фауни усіх континентів.

Екскурсію було проведено кандидатом ветеринарних наук, доцентом Стегнеєм Миколою Михайловичем. Учні ознайомились з історією музею, побачили велику колекцію скелетів різноманітних тварин нашої планети. Варто зазначити, що музей є не тільки окрасою нашого університету, але є усієї країни.


Колодіна Л. С., 
к. філол. н,
доц. кафедри романо-германських
мов і перекладу,
Рожков Ю. Г., асистент кафедри 
романо-германських 
мов і перекладу

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook