До Дня Автомобіліста - Обговорення. Класи автомобілів?

26 жовтня 2018 року
м. Київ НУБіП України

 

Класи автомобілів?
Трохи більше 100 років тому, коли автомобілі самі по собі ще були дивиною, їх ніхто не намагався класифікувати. Розподіл було досить умовним: за вантажопідйомністю - легковий і вантажний автомобіль, а також за типом двигуна - спочатку паровий, потім бензиновий або дизельний ДВС.
Але з розвитком автомобілебудування транспорт придбав настільки різний вигляд, параметри і технічні характеристики, що в один з моментів до всіх прийшло усвідомлення - їх пора якось розділити і класифікувати.
І, так як в кожній з країн автомобільна індустрія проходила свою індивідуальну історію, і відштовхувалася, перш за все, від запитів вітчизняного ринку, то в них і класифікація автомобілів отримала свої особливі системи розподілу.
У підсумку, зараз в світі немає загальновизнаної єдиної системи поділу авто за класами, і в Європі, США, і Азії транспортні засоби прийнято класифікувати по-різному.
Десь головною характеристикою класу автомобіля виступає ціна ТЗ, у інших - величина колісної бази чи існуючі в автомобілі опції, а десь клас авто розраховується залежно від об'єму двигуна або пасажирського салону.
Іншими словами, при необхідності зрозуміти, що означає клас автомобіля, ви зіткнетеся з різними системами вимірювання в залежності від країни виробника.
Отже, опишемо найбільш поширені системи класів автомобілів.
Європейська система розподілу автомобілів на класи
Європейська система розподілу автомобілів на класи найпоширеніша, в Україні найчастіше застосовують її. Основа цієї системи - розподіл авто за розміром. Але її принципи визнають дуже умовними, і іноді європейські автовиробники привласнюють своєму продукту клас, відштовхуючись від його ціни, призначення, або інших чинників.
Що означає клас автомобіля в Європі:
·         А - мініавтомобіль (довжина менше 3,6 м, ширина менше 1,6 м). Дуже компактний тридверний (рідше п'ятидверний) хетчбек;
·         В - малий автомобіль (довжина менше 3,9 м, ширина менше 1,7 м). Більшість моделей - передньопривідні хетчбеки (рідше седани) з 3 або 5 дверима;
·         С - середній автомобіль (довжина менше 4,3 м, ширина менше 1,8 м). Найбільш популярний в Європі клас. Типи кузова різні;
·         D - сімейне авто (довжина менше 4,6 м, ширина менше 1,8 м). Теж дуже популярний в Європі клас. Не дуже дороге, просторе і комфортне авто з будь-яким типом кузова;
·     Е - авто бізнес-класу (довжина менше 4,6 м, ширина менше 1,8 м). Просторий салон, хороший рівень базової комплектації, комфорт, велика колісна база;
·   F - авто представницького класу або класу люкс (довжина понад 5 м). Комфортабельний салон, вищий рівень оснащення, чудові технічні характеристики, дорогі матеріали в оздобленні салону;
·         G - перший спортивний клас (відсутність або дуже тісний задній ряд);
·         Н - другий спортивний клас (спорткари з відкидним верхом);
·      S - клас спортивні купе, кабріолети і родстери, розраховані на 2-4 пасажира;
·         L - мінівени з наявністю до 8-ми пасажирських місць;
·         M - пікапи, побудовані на базі авто класів В і С;
·         J - позашляховики, кросовери, «паркетники».
Також іноді у європейських автомобілів зустрічаються прибавки «+» і «-» до літерного позначення класу. Вони кажуть про неповну або надмірному відповідно якомусь класу.
Американська система розподілу автомобілів на класи
Раніше в Америці автомобілі класифікували по довжині колісної бази, але з 1985 року клас автомобіля в США залежить від корисного об'єму салону автомобіля. До речі, за таким же самим параметром класифікують автомобілі і в Канаді.
Що означає клас автомобіля в Америці:
·         мініавтомобіль - об'єм салону до 2,5 м³ (85 фут³). Приблизно відповідає європейському класу A;
·         субкомпактний - салон 2,5-2,8 м³ (85-99,9 фут³). Аналог європейського класу B;
·         компактний - салон об'ємом 2,8-3,1 м³ (100-109,9 фут³), приблизно відповідає європейському C;
·         средньорозмірні авто - салон 3,1-3,4 м³ (110-119,9 фут³), приблизно європейський D;
·         повнорозмірні авто- салон обсягом понад 3,4 м³ (більше 120 фут³), приблизно європейський EF;
·         авто з кузовом «універсал»: ділиться на малий універсал (до 130 фут³), середній універсал (130-160 фут³), великий універсал (більше 160 фут³);
·         клас SUV підрозділяється на компактні SUV, середні і повнорозмірні.
Азіатська система розподілу автомобілів на класи
Їх ми, мабуть, описувати детально не будемо, бо, якщо взяти за основу, що головними азіатськими автовиробниками є Японія та Китай, то системи класифікації у них різні.
В Японії клас автомобіля залежить від його габаритів і об'єму двигуна. У цій країні прийнято лише три класи легкових автомобілів: «легкий» клас, малорозмірний транспорт і клас авто нормального розміру.
У Китаї класифікація авто є чимось середнім між японської та європейської. При розподілі авто за класами враховується кілька параметрів - розміри, об'єм салону і двигуна. Класів тут п'ять: малорозмірні авто, категорії А, категорії В, багатоцільові транспортні засоби та спорткари.
Інші системи розподілу автомобілів на класи
Усередині кожної з вищеописаних систем є країни, де принципи класифікації авто влаштовані не так, як в більшості інших держав.
 
Наприклад, у Франції базовий принцип - потреба оподаткування. До 1998 року присвоюється клас авто - тут залежно від кількості кінських сил двигуна автомобіля. А тепер для його визначення береться реальна потужність двигуна в кВт.
В Іспанії підставою для класифікації виступає умовна індикаторна потужність двигуна, вираховується від об'єму двигуна.
Класифікація EuroNCAP
Цікаво, але навіть у Європейського комітету з проведення незалежних краш-тестів EuroNCAP існує своя система визначення класу автомобіля. Вона істотно відрізняється від інших систем класифікацій, і покликана полегшувати процес розмежування категорій автомобілів, порівнюваних між собою за параметрами пасивної безпеки.
Що означає клас автомобіля по EuroNCAP
1.     суперміні (superminis);
2.     маленькі сімейні автомобілі (small family cars);
3.     великі сімейні автомобілі (large family cars);
4. представницькі автомобілі (еxecutive cars) - люксові авто довжиною понад 4,8 м;
5.     родстери (roadsters) - відкриті двомісні автомобілі;
6.     компактні позашляховики (іmall off-roaders);
7.     великі позашляховики (large off-roaders);
8.     маленькі мінівени (іmall MPVs);
9.     великі мінівени (large MPVs).
Висновки

 

Ви так і не зрозуміли, що означає клас автомобіля? Все просто. Єдиних міжнародних класифікацій не існує. В наші дні клас авто визначає виробник. Це залежить не тільки від країни реєстрації автомобілебудівного підприємства, але іноді і від його комерційної вигоди, стратегії рекламної компанії, прагнення потрапити в популярний сегмент, і безлічі інших чинників.
З вдячністю за Ваші відгуки і пропозиції на [email protected].

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook