Діалог ректорат – студентство: спільна відповідальність за якісне навчання в університеті

25 жовтня 2018 року

     25 жовтня 2018 року відбулася традиційна зустріч керівництва університету зі старостами академічних груп. Але почалася вона не традиційно: учасникам продемонстрували фільм, який демонструє сучасних випускників вишів, щоправда сусідніх держав, їхній рівень знань базових речей. До прикладу, володарка червоного диплому не змогла назвати головний фінансовий документ країни. Коментуючи це відео, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що лейтмотив сьогоднішньої зустрічі – усвідомлення спільної відповідальності за якість навчання в університеті як з боку ректорату, так і з боку студентства.

     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова представила можливу організацію комунікацій в університеті. Якщо єдиним джерелом офіційної інформації є сайт НУБіП, то швидкий обмін інформацією потребує певного упорядкування. Вона навела приклад власного факультету, де за допомогою одного з месенджерів вибудована така інформаційна взаємодія. Відповідно була підтримана пропозиція розповсюдити досвід і на загальноуніверситетський рівень.

 

     Ректор Станіслав Ніколаєнко у своєму виступі зупинився на окремих аспектах діяльності університету за останній час: рейтинги вишу, результати всеукраїнських студентських олімпіад, своєрідний звіт поліпшення матеріально-технічної бази, побутових умов в гуртожитках, досягнення в культурній, спортивній сферах тощо. Аби бути університетом світового класу потрібно концентрувати таланти, мати достатні ресурси та ефективний менеджмент – отже ми маємо всі підстави такий рівень тримати. І для досягнення поставленої мети для ректорату та студентства є сім спільних завдань: створити умови для якісного навчання, посилити практичну підготовку, мати високий рівень знань іноземних мов, допомагати в працевлаштуванні, поліпшити ситуацію в гуртожитках, будувати нові об’єкти інфраструктури і кампусу, культурно зростати і бути патріотами свого університету та країни.

     Найдинамічнішою частиною зустрічі стали запитання-відповіді, пряме спілкування. Студентів цікавили гаряче водопостачання та опалення в гуртожитках, якість харчування в студентських їдальнях, бездротовий доступ до інтернету в кампусі, активація студентських квитків для студентів-військових ветеринарів, запровадження безготівкового розрахунку в їдальнях, заміна електрофурнітури в кімнатах, облаштування доріжок в голосіївському парку для зручності підходу до навчальних корпусів, сортування сміття, запуск медіалабораторії тощо. Питання задавали студенти факультетів харчових технологій Олександр Павелко, захисту рослин, біотехнологій та екології Максим Гречанюк, гуманітарно-педагогічного Іванна Приходько, агробіологічного Максим Бовсун, юридичного Марина Панченко, економічного Ірина Черкаська та інші.

А керівництву вишу було що відповісти. НУБіП чи не єдиний університет в Україні, який протягом року на облаштування гуртожитків витратив більше 16 мільйонів гривень! Ремонти торкнулися кожної студентської домівки - оздоблювалися фасади, замінювалися вікна, перекривалися дахи, ремонтувалися місця загального користування тощо. На чотири мільйони гривень закуплено новеньких меблів, а за дорученням ректора - ще тисяча стільців, які отримали першокурсники. І студенти ці позитиви відмітили. Що ж до гарячої води та опалення, то на разі вони є в усіх гуртожитках. А затримки були пов'язані з аваріями на теплотрасах та з проблемами у компанії-енергопостачальника. Стосовно студентського харчування також була зроблена чимала робота. Комісія, до складу якої увійшли представники студентського самоврядування, перевіряла їдальні. Протягом року усунений дефіцит посуду, оптимізовані закупівлі сировини, придбано необхідне обладнання, розширений асортимент. До кінця року очікуємо на нові придбання, зокрема машини для миття посуду тощо. Згодом запрацює і університетська медіалабораторія: за ініціативи радника ректора Івана Чижа в університеті з'явилося необхідне обладнання для відеозйомок, монтажу і трансляції в інтернеті. 

На всі студентські пропозиції та проблеми проректори та керівники служб одразу отримали відповідні доручення. Вирішити їх та забезпечувати якісний навчальний процес – наше спільне завдання, підсумував ректор Станіслав Ніколаєнко.

 

 

Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook