Офіційно відкрито навчально-науково-виробничу лабораторію «Екстракон»

25 жовтня 2018 року

     24 жовтня офіційно представлено першу біотехнологічну навчально-науково-виробничу лабораторію «Екстракон» – сучасну і нову форму навчального і наукового процесу в НУБіП України, що запрацювала на базі НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка. По суті, це поки що єдина повноцінна лабораторія, яка орієнтується на комплексні навчальні та науково-виробничі завдання та розвиває біотехнології для аграрних потреб, і на прикладі університетських господарств вже не один рік дає хороші практичні наукоємні результати. Від ідеї до її реалізації пройшло менше року!

 

    Це стало можливим завдяки фінансовій підтримціу межах науково-технічного проекту МОН України «Розроблення біологічного препарату для рослинництва на основі консорціуму ґрунтових мікроорганізмів», який здійснюють вчені кафедри екобіотехнології та біорізноманіття, говорить завідувач Микола Патика. Придбано додаткове обладнання та спецустаткування, зокрема шнековий сепаратор, який забезпечує приготування біопрепарату у вигляді рідкої препаративної форми. Система забезпечує також отримання зневодненого субстрату по завершенню твердо-фазного культивування, який може бути використаний як біологічно-активне органічне добриво. А ще – безокулярну систему флуоресцентної візуалізації клітин для контролю титру та активності клітин мікроорганізмів при виготовленні експериментальних партій біопрепарату.

 

    Запрацювала в лабораторії і безокулярна система флуоресцентної візуалізації клітин EVOS FL ImagingSystem. Її можливості – визначення функціональної активності (вміст та перебіг внутрішньоклітинних метаболітів, флуоресцентний аналіз, багатоканальне накладення зображень, аналіз трансфекції), концентрації і розміру клітин, їхня цифрова візуалізація в реальному часі, збереження отриманих зображень, інтервальна зйомка.
     Все це побачили і оцінили, відкриваючи лабораторії, представники Міністерства освіти і науки – заступник міністра Максим Стріха і радник міністра Віктор Шовкалюк. З боку університету у церемонії відкриття взяли участь перший проректор Ігор Ібатуллін, науковці і викладачі агробіологічного факультету.

    Практична цінність такого проекту – у розкритті адаптаційного потенціалу рослинно-мікробних систем за рахунок використання інноваційних біологічних засобів відтворення родючості ґрунту та отримання екологічно безпечної продукції рослинництва. Експериментальні партії біопрепарату «Екстракон» на основі консорціуму ґрунтових мікроорганізмів вже понад три роки ефективно використовуються на площах науково-дослідних господарств НУБіП – «Великоснітинське» ім. О. Музиченка, Агростанція, «Ворзель», а також у Ніжинському агротехнічному інституті. Побачити ж результати його впливу можна було на виробничих посівах озимих культур, де він використовувався.

     Максим Стріха, зацікавившись біопрепаратом «Екстрагон», підкреслив: міністерство готове допомогти у його впровадженні у межах своїх повноважень.

 

     У ході візиту прозвучала пропозиція про створення на базі НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка Національного центру з молочного скотарства. А це можливо за підтримки МОН.

Валентин Обрамбальський


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook