Кафедра мікробіології, вірусології та біотехнології НУБІП України розпочала серію Всеукраїнських науково-практичних семінарів «Лабораторна діагностика: освіта, наука, практика»

17 жовтня 2018, 23:48

Кафедра мікробіології, вірусології та біотехнології НУБІП України розпочала серію Всеукраїнських науково-практичних семінарів «Лабораторна діагностика: освіта, наука, практика».

Перший такий семінар стартував 17 жовтня 2018 року в рамках ХІ Міжнародної виставки LabCompIEX (ВЦ "КиївЕкспоПлаза", павільйон №1, конференц-зал №8) і був присвячений 120-річчю заснування НУБіП України (Наказ № 1064 від 3 жовтня 2018 року).

Лабораторна діагностика супроводжує ветеринарну медицину впродовж усіх етапів її провадження. Ветеринарному медику потрібно провести аналіз крові у тварин, відібрати та дослідити від тварин здорових (планово) або хворих чи в час епідемії (вимушено) різноманітний дослідний матеріал, харчові продукти чи корми. При цьому дослідний матеріал потрібно негайно доправити на дослідження у лабораторію, де його піддадуть різним методам аналізу для встановлення точної причини інфекції або складу нормальної мікрофлори. Лабораторна діагностика часто використовується з метою прогнозування різноманітних епідемій чи для визначення якості щеплень.

Тому до участі у Всеукраїнському семінарі було запрошено фахівців-практиків, освітян та науковців з усієї України. Цьогоріч відгукнулися фахівці з таких установ – ФАО (ООН), ПП «Кронос Агро», ГО «Український пест контроль. Асоціація», відділ сервісу ТОВ «ОПТЕК», відділ промислової мікробіології компанії УКРБІО, НДІ лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи, відділу проблем інтерферону та імуномодуляторів ІМВ ім. Д.К. Заболотного, кафедра мікробіології, фармакології та епізоотології Житомирського Національного агро-екологічного університету, Українська лабораторія якості безпеки продукції тваринництва, НДІ здоров'я тварин НУБІП України, і, звісно ж, кафедра мікробіології, вірусології та біотехнології НУБІП України.

Семінар розпочав вітальним словом директор НДІ здоров'я тварин д.в.н., професор Д.А. Засєкін, який відмітив своєчасність та необхідність таких заходів і ведучу роль у них кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології НУБІП України.

Завідувач цієї кафедри, д.в.н., професор Т.В. Мазур ознайомила присутніх із особливостями біобезпеки та біозахисту в умовах діагностичних лабораторій, навівши детальну інформаціяю щодо небезпечних інфекцій, спільних для людей і тварин, і дані щодо розповсюдження вірусів та мікробів при недотриманні техніки безпеки при роботі з ними.

Продовжила нитку розповіді д.в.н., проф. цієї ж кафедри О.В. Яблонська, розповівши у одній доповіді про лабораторну діагностику інфекційних хвороб та особливості програми даного семінару, навівши приклади класичних, сучасних та новітніх методів лабораторного аналізу,

а у іншій (у співавторстві з пошукачем цієї ж кафедри, магістром О.В.Савчуком) - про особливості діагностики та біологічні властивості стафілококів, наголосивши на їхній убіквітарності та стійкості до низьких температур.

Особливості діагностики ієрсініозної токсикоінфекції представила к.в.н., доц. кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології, НУБІП України Г.В. Козловська, наголосивши на присутності ієрсиній у харчових продуктах та динаміці її чутливості до антибіотиків.

Національний консультант ФАО (ООН), епізоотолог, к.в.н. В.В. Поліщук представив надзвичайно цікавий досвід використання ССІУП в діагностуванні АЧС в Україні, мапи України із зазначеними лабораторіями, де проводилися дослідження, кількісний та статистичний аналіз цього захворювання.

Цікавими були доповіді колег із кафедри мікробіології, фармакології та епізоотології ЖНАЕУ. Про особливості діагностики та профілактики заразних хвороб бджіл і з детальним описом клінічних ознак захворювань та зовнішнього вигляду його збудників розказав д.в.н., проф., завідувач цієї кафедри О.Є. Галатюк (у співавторстві з заступником директора з наукової роботи ПП «Кронос Агро» Ф.С. Марченковим). 

Про застосування імунобактерину Д для профілактики хвороб у великої рогатої худоби доповіла к.в.н., доц. Ж.В. Рибачук (у співавторстві з лікарем ветеринарної медицини А. Предко), навівши детальний аналіз впливу цього препарату на імунітет тварин. 

Особливої популярності у лабораторній та клінічній практиці ветеринарної і гуманної медицини здобуло використання нанопрепаратів і особливості застосування збагаченого наноселеном пробіотику L.plantarum ІМВ В-7679 розказала с.н.с., відділу проблем інтерферону та імуномодуляторів ІМВ ім. Д.К. Заболотного Н.О. Тимошок.

Колеги із УЛЯБПТ доповіли про вакцинацію як елемент запобігання поширенню антибіотикорезистентності мікроорганізмів – директор цієї лабораторії член кор. НААН В.О. Ушкалов,

та про деталі детекції та диференційної діагностики термофільних кампілобактерій – к.в.н., с.н.с., Л.М. Виговська.

Голова управління ГО «Український пест контроль. Асоціація» С. Криводонов розказав про пест контроль. Режими і умови його проведення для лабораторій.

Окрасою семінару стали 3 майстер-класи, на яких усі присутні мали можливість освоїти правила мікроскопії та догляду за мікроскопом («Сучасні технології світлової мікроскопії для мікробіології, вірусології та біотехнології», який провели колеги з ТОВ «ОПТЕК» З.В. Сміла


та ст. інженер відділу сервісу В.Гридасов);

пр. спец. НДІЛДВСЕ Н. Я. Мех представила хромогенні середовища та диференційну діагностику на них ентеробактерій («Особливості виявлення збудників бактеріальних харчових токсикоінфекцій за використання хромогенних середовищ»);

переглянути системи для швидкого автоматизованого виявлення мікроорганізмів («Автоматизовані мікробіологічні методи для потреб ветеринарних лабораторій та лабораторій санітарно-ветеринарної експертизи», керівник відд. промислової мікробіології компанії УКРБІО А. Слободянюк).

Усі заслухані доповіді зацікавили присутніх, доповідачі отримали шквал запитань і надали на них ґрунтовні відповіді. Під час семінару відбувалося обговорення отриманої інформації.

 

В роботі семінару були задіяні усі співробітники кафедри, а студентки 3 курсу факультету ветеринарної медицини НУБІП України Стрижак Анастасія, Шарапова Анна та Юлія Шпетна допомагали в процесі реєстрації та фотографування. 


На завершення семінару усі доповідачі отримали сертифікати та дипломи.

В рамках семінару була проведена виставка досягнень кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології, яка викликала жваве зацікавлення у колег з інших вишів.

О.В. Яблонська
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook