INTERGEO 2018: три неймовірних дні глобальних інновацій у геодезії, геоінформатиці та просторовому плануванні

22 жовтня 2018 року

     Протягом 16-18 жовтня у німецькому місті Франкфурт-на-Майні відбулася одна з найважливіших та найбільших світових подій для фахівців з геодезії, землеустрою та геоінформатики – міжнародна конференція-виставка INTERGEO 2018. В рамках події прозвучали виступи понад 100 провідних галузевих експертів, а також проведена чи не наймасштабніша виставка передових технічних розробок та інноваційних рішень у геодезії, дистанційному зондуванні Землі, ГІС-системах, просторовому плануванні, що розмістилася більш ніж на 30 тисячах квадратних метрів найбільшого у світі виставкового центру «Мессе Франкфурт». На виставці було представлено 640 унікальних експозицій і розробок із 40 країн світу. Значення заходу підтверджується і числом відвідувачів – понад 17 тисяч з 107 країн.

     Ключовими темами конференції та виставки стали: стабільні платформи хмарних технологій та інноваційне програмне забезпечення для підвищення гнучкості та цифрової мобільності; нові, цілісні рішення землевпорядних вишукувань, що стають ключем до обслуговування всього ланцюжка створення вартості робіт; геодезичні системи GNSS, які об'єднують новітню технологію супутникових радіонавігаційних систем із високопродуктивним управлінням даними.

    Цифрова фотограмметрія сьогодні перетворилася на потужний інструмент визначення стану, форми і положення будь-якого об'єкта, оперативного картографування, створення цифрових моделей місцевості та глибоко проникла у такі особливі сфери як архітектура і реагування на надзвичайні ситуації.

    Майже чверть експозицій була присвячена безпілотним літальним апаратам (БПЛА), адже, здається, немає кінця їхнім потенційним можливостям застосуванням у всіх сферах людського життя, незалежно від того, чи це огляд об'єктів і територій з використанням ортофотознімків (ортофотопланів), створення точкових хмар, обчислення об’ємів, висот і створення 3D-моделей, або промислові цілі, моніторинг, аерофотозйомка чи фотографування.

 

 

     Важлива частина експозиції була присвячена технології «Big Data», оскільки сьогодні кожен хто здатний опрацьовувати постійно зростаючі обсяги даних і отримувати на їхній базі нові знання, одержує величезну конкурентну перевагу над іншими.

     Геоінформаційні платформи нині пропонують широкий спектр можливостей для використання географічних даних при підготовці та прийнятті рішень – для просторового аналізу, ГІС реального часу, створення та візуалізації карт, географічного аналізу тощо.

    Сучасні технології лідарного знімання дозволяють створювати надзвичайно деталізовані 3D-моделі ландшафтів, будівель, конструкцій і будь-яких геометричних елементів. Вони все ширше використовуються для кадастрових і будівельних вишукувань, планування процесів, консервації промислових об'єктів, реалізації інфраструктурних проектів та контролю структурних деформацій.

    Пріоритетною темою INTERGEO 2018 було будівельне інформаційне моделювання (BIM), яке останніми роками стає чи не найгарячішою та обговорюваною темою в будівництві. Вже у найближчі роки воно має революційно змінити будівельну та пов'язані з нею галузі. Значна увага професійної спільноти також була приділена технологіям «Smart City» (розумного міста), що дозволяє розвивати ефективніші, технологічно розвинуті, екологічно чисті та більш соціально інклюзивних міста.

    НУБіП України на INTERGEO 2018 представляли декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков і завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин.

 

     У перший день роботи, представники університету ознайомилися з останніми досягненнями світових лідерів у сфері геодезичного приладобудування і розроблення програмного забезпечення – компаній HEXAGON та Leica Geosystems, а саме – останні моделі електронних тахеометрів, GPS-приймачів, мобільних і стаціонарних 3D-сканерів, безпілотних літальних апаратів тощо. Потрібно сказати, що революційним проривом у лінійці приладів цієї компанії, слід вважати технології лазерного сканування, які знайшли своє відображення у моделі сканеру Leica RTC360. Лише уявіть, що за одну секунду цей прилад здатний збирати хмару з 2 мільйонів точок, а процес знімання таким сканером на одній станції триває лише близько двох хвилин при чому одержуються знімки відмінної якості. Попередні сканери могли потребувати для виконання аналогічного завдання 30-40 хвилин.

     Однією з цікавих новинок, представлених на INTERGEO 2018, став БПЛА DJI Phantom 4 RTK, який, за оцінками розробників, відкриває нову епоху у картографуванні. Перевірений і зарекомендований як надійний та невибагливий дрон – DJI Phantom 4 Pro – перейшов у професійну лігу. Якщо раніше цей квадрокоптер переважно був інструментом аматорів або напівпрофесіоналів, то тепер, отримавши підтримку технології RTK (сукупності прийомів і методів отримання планових координат та висот точок місцевості сантиметрової точності за допомогою супутникової системи навігації та поправок із базової станції), його власники отримують потужний, але одночасно компактний і недорогий інструмент для проведення високоточної картографічної зйомки. На сьогоднішній день – це найкомпактніший і найточніший дрон для картографії та геодезії. Покращений безпілотник забезпечує високу точність позиціонування (до 1 см) з мінімальною абсолютною похибкою метаданих зображення.

    Пізнавальним став корпоративний семінар від компанії Leica Geosystem, по завершенню якого відбулася робоча зустріч декана Тараса Євсюкова із генеральним директором регіонального офісу компанії Олексієм Свірідовим. Досягнуто домовленості про поглиблення співпраці у використані обладнання компанії у навчальному процесі університету, проведенні регулярних презентацій передових технологічних рішень на базі НУБіП України. Як відомо, навчальні програми НУБіП України у галузі геодезії та землеустрою сьогодні стали найпопулярнішими в Україні, а тому іншої альтернативи, аніж розвивати стратегічну співпрацю між університетом та провідним світовим розробником геодезичного обладнання, немає.

     В рамках конференції та виставки відбулися десятки робочих зустрічей. Проте слід особливо відзначити зустріч із колегами з Франкфуртського університету прикладних наук доктором Даміаном Баргіелі та його асистентом Маркусом Хухном на якій було узгоджено модель подальшої співпраці в напрямку проведення спільних наукових досліджень у галузі моніторингу сільськогосподарського землекористування. Значний практичний інтерес викликало детальне ознайомлення із лінійкою геодезичних приладів компанії Geomax.

 

 

     За словами Андрія Мартина: «Єдине, що мене засмучувало на INTERGEO 2018, це неможливість в окремі моменти перебувати у двох локаціях одночасно, адже презентації, воркшопи та зустрічі бути надзвичайно цікавими та насиченими. На таких подіях починаєш добре розуміти, що майбутнє вже настало: технології штучного інтелекту, надсучасні сенсори, нові геоінформаційні рішення – все це змушує постійно переосмислювати майбутнє геодезичної та землевпорядної галузі. З одного боку, починаєш із жахом усвідомлювати, що у найближчі роки все більше «традиційної» роботи сучасних геодезистів та картографів «вкрадуть» штучний інтелект та роботизовані системи, проте, із іншого боку, заспокоює те, що геоінформатика і технології точного позиціонування сьогодні настільки глибоко проникають у всі сфери життя людини та суспільства, що наші випускники навряд чи залишаться без роботи. А наша задача – не стояти на місці і постійно слідкувати за образом майбутнього».

     Як відзначив Тарас Євсюков: «На моє переконання, кожен викладач факультету землевпорядкування повинен, як мінімум, раз на два-три роки відвідувати подібні заходи, адже прогрес не стоїть на місці і технології в геодезії та землеустрої змінюються неймовірно швидко. Опановувати ці новації, вводити їх до навчальних програм і планів є головною задачею кожного викладача факультету».

     Не можна не відзначити вагому підтримку у організації візиту, яку надали голова правління ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець, а також представники ПрАТ «Систем Солюшнс» Володимир Бабченко та Михайло Туряниця.

     Наступна конференція-виставка INTERGEO пройде 17-19 вересня 2019 року у німецькому Штутгарті.

Людмила Гунько,
доцент землевпорядного проектування

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook