Міжнародний імідж українців очима журналістів (теорія і практика)

21 жовтня 2018 року

«Готуючи студентів-журналістів НУБіП, звертаємо увагу на світовий досвід роботи медіа.  Сучасний інтеграційний процес залежить не тільки від політично-економічних механізмів, запропонованих владними структурами, а й від розуміння необхідності формування комунікативного поля. Незважаючи на специфічні обставини побутування української мови в США й залежність її від безпосереднього англомовного впливу, свідомо здійснюваний нормалізаторський процес відбувається на грунті тих тенденцій, які мають в Україні давню традицію і прогресивність яких підтверджена часом», - аналізує доцент кафедри журналістики Вероніка Чекалюк.


Аналізуючи сьогодення медіа іміджування держави, науковець-практик Вероніка Чекалюк звертається до історії вітчизняної журналістики та  розвитку преси української еміграції, самеина вдалих кейсах акцентує під час навчання першокурсників-журналістів. Актуалізація проблем світового українства  стимулює розвиток етнічних українців, консолідує у багаточисельну українську діаспору. Більше того, останнім часом склався певний культ «українськості». Настав час підсилити емоційно, гармонізувати українську присутність у світових процесах, затвердити правовий статус зарубіжних  українців, і медіа у цих процесах має відіграти чи не найважливішу роль, - зазначає Чекалюк.

Звертаючись до проблем протистояння антиукраїнській пропаганді та сприяння формуванню й збереженню національної ідентичності українців США та ролі їх виступів у масових виданнях, доцент Чекалюк у своїх працях зосереджує увагу на вивченні основних характеристик процесу національного самовизначення українців, етапах, становленні, соціальних функціях, ефективності впливу матеріалів української діаспори в США на сучасне політичне й соціальне мислення в епоху новітніх медіа в умовах гібридної війни й агресивної пропаганди. Викладач разом із студентами проводить соціологічні дослідження. А у науково-практичних статтях, навчальних програмах і монографіях використовує статистичні дані, соціологічні дослідження, документальні джерела, зокрема й зарубіжну україністику, здійснює регулярний моніторинг соціальних медіа. 

Імідж держави залежить від кожного громадянина, а від журналістів особливо - наголошує Вероніка Василівна. У працях дослідниці узагальнено результати, що простежують роль української преси в сучасному суспільному житті діаспори, враховуючи особливості суспільно-політичних процесів в Україні. «Преса української діаспори була і залишається засобом передачі етнічної інформації, одним із каналів розкриття її місця і функцій у житті зарубіжних українців, зокрема формування їх самосвідомості й інструментом протистояння у гібридній війні. Головне завдання преси діаспори – протистояти пропаганді, сприяти ефективній адаптації у новому суспільстві, організації гармонійного внутрішнього життя, побуту, допомогти знайти своє місце в соціумі і при цьому залишитися і розвиватися як українці. А також відродити традиції і продовжити їх у житті нащадків.

На заокеанському материкові завжди панувала ідея відродження України і її народу як великої цивілізованої нації, узаконення його національного статусу для творення власного життя, своєї історії, плекання національної культури. Водночас осмислення українського питання відбувалося і в науково-дослідницькій сфері», - наголошує викладач. 

В історії української журналістики і політики процесам розвитку української еміграції та її преси присвячено чимало наукових праць, а також сторінок популярних видань, де дослідники різних періодів знаходили нові підходи до вивчення проблем діаспори, зокрема й пресових. 

За матеріалами Вероніки Чекалюк

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook