Наукова зустріч-диспут в Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України

18 жовтня 2018 року

     11 жовтня 2018 р. в Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України за сприяння Всесвітнього фонду природи в Україні, підтримки Державного агентства рибного господарства України та Методично-технологічного центру з аквакультури пройшла наукова зустріч-диспут «ДНК-ідентифікація – ключові аспекти в захисті дикої природи» з керівником лабораторії еволюційної генетики Інституту Лейбніца професором Арне Людвігом (м. Берлін, Німеччина). Серед зацікавлених фахівців участь взяли представники Департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації, управління охорони біоресурсів, регулювання рибальства та іхтіології Держрибагенства, НУБіП України, Українсько-Німецького проекту «Сприяння розвитку освіти в аграрних коледжах України», ПП «НВСП «Бестер», та інші.

     Основною метою зустрічі був обмін інформацією та досвідом, висвітлення необхідності та проблем у подібних дослідженнях, окреслення перспектив та можливостей подальшої співпраці. Серед учасників – представники профільних кафедр університету, науково-дослідних організацій, контролюючих та регулюючих органів в галузі тваринництва та аквакультури.
     З вітальним словом виступив директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Валерій Ушкалов, який ознайомив присутніх із завданнями та напрямками діяльності лабораторії.

     Директор Методично-технологічного центру з аквакультури Юрій Шарило виступив з доповіддю «Управління галуззю рибного господарства. Проблематика та стратегічні плани» та ознайомив присутніх з сучасним станом, нагальними проблеми та потенційними можливостями галузі аквакультури в Україні.

     Старший науковий співробітник науково-дослідного сектору біотехнології тварин та аквакультури УЛЯБП АПК Ольга Малишева висвітлила сучасний стан та перспективи ДНК-ідентифікації об’єктів та продукції аквакультури. Зокрема, розповіла про сучасні наукові напрацювання з ДНК-ідентифікації об’єктів аквакультури в умовах лабораторії, можливості та необхідність подібних розробок у світлі контролю збереження представників дикої іхтіофауни, підтримання біологічного різноманіття, виявлення фальсифікації нелегальної продукції.

    Арне Людвіга представила експерт Всесвітнього фонду природи в Україні Гоч Інна.

   Керівник лабораторії еволюційної генетики Інституту Лейбніца, Арне Людвіг виступив з дуже цікавою та ємною науковою доповіддю «Основні напрямки роботи лабораторії еволюційної генетики та перспективи подальшої співпраці з українською стороною», в якій ознайомив українських науковців із сучасними напрацюваннями у напрямку ідентифікації як об’єктів аквакультури, так і біологічних об’єктів загалом. Особливий інтерес викликала інформація про новітній метод встановлення приналежності до місця локалізації того чи іншого біологічного об’єкту за ізотопним методом, що дозволяє з високою точністю відрізнити аквакультурне або дике походження, таких цінних представників, як осетрові види риб та продукції з них.

     Після доповідей відбулося активне обговорення питань у потребі необхідності подібних дослідженнях, можливостей та проблем у виконанні наукових розробок, шляхів їх вирішення, обговорення перспектив спільної співпраці. У подальшому планується розширювати співпрацю.

Ольга Малишева,
ст. науковий співробітник УЛЯБП АПК

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook