Центри передпрофесійної підготовки школярів як дієвий механізм залучення свого студента

17 жовтня 2018 року

     Для удосконалення процесу підготовки фахівців, починаючи від учня школи (коледжу) і завершуючи випускником університету, кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка шукає все нові і нові шляхи. Серед яких – зустрічі з успішними випускниками.

     Цього разу гостем був випускник 2012 р. Ростислав Баценко. Після закінчення бакалаврату університету, він продовжив навчання в магістратурі за системою «Double Degree NULES – WULS», яка успішно практикується в ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження і передбачає отримання двох дипломів магістра: нашого вишу і Варшавського університету наук про життя - SGGW за спеціальністю «Енергетика і автоматика біосистем». Піcля завершення навчання він мав декілька пропозицій для роботи і зараз успішно себе реалізує в спільному швейцарсько-польському підприємстві «Model opakowania Sp. z o.o.», обіймаючи посаду керівника відділу автоматизації технологічних процесів.

     Ростислав зустрівся зі студентами і викладачами, запропонував кращим студентам 3-го курсу пройти практику на своєму підприємстві, де використовуються сучасні засоби автоматики фірм Siemens i Lenze. Окрім цього, він долучився до авторського колективу кафедри, де спільно зі студентами Софією Бідненко (до речі, теж учасницею проекту «подвійних дипломів»), Станіславою Ковтюшенко і Олею Кисляк, формує українсько-польський словник з автоматики та комп’ютерно-інтегрованих технологій.
     Але, для того щоб поповнювати свої лави такими талановитими студентами (а в подальшому – і випускниками) потрібно активно моніторити шкільний «ринок», пропонуючи для нього свої можливості і різноманітні схеми реалізації для майбутніх студентів. Механізм, який запропонувала кафедра - створення центрів передпрофесійної підготовки школярів.
     Такий пілотний проект стартує на базі середньої загальноосвітньої школи № 243 м. Києва, яку очолює директорка Ліна Матвєєва. Вона турбується про створення сучасних умов для навчання і виховання дітей, тому із приємністю сприйняла новацію на зустрічі із завідувачем кафедри Віталієм Лисенком. Після цього відбувся візит до школи науково-педагогічних працівників університету – завідувача кафедри вищої математики Ніни Батечко, керівника інформаційно-обчислювального центру Віктора Теплюка і науково-педагогічного працівника кафедри фізики П. Ільїна.

     Вони спільно із адміністрацією школи запропонували дорожню карту співпраці. Вона враховує різні складові: участь науково-педагогічних працівників університету в навчальному процесі школи, підготовка учнів для участі в олімпіаді нашого вишу, консультування молоді і їх участь в конкурсах наукових робіт МАН, проведення професійних конкурсів у школі, відвідування школярами передових високотехнологічних і автоматизованих підприємств нашої держави, з якими співпрацює кафедра, підготовка учнів до участі в ЗНО, підвищення рівня кваліфікації педагогічних працівників. До речі, якщо центр вийде на повну потужність, до нього долучаться й інші «виноградівські» школи.
     Окрім цього, відбулася ще й зустріч з учнями 10-х – 11-х класів, де презентували не лише спеціальності, за якими веде підготовку кафедра, а й університет в цілому. Не дивлячись на столичний рівень школи, школярі з величезною цікавістю послухали інформацію і поставили багато запитань. Тож для ближчого знайомства ми запросили їх на кафедру.

     І ось днями 37 учнів школи завітали до університету і познайомилися з історією кафедри, її славетними випускниками, матеріально-технічною базою. Науково-педагогічні працівники презентували свої лабораторії, які викликали в учнів величезний інтерес. Вони побували в лабораторії мехатроніки кафедри конструювання машин і обладнання, науково-дослідній лабораторії енергоощадних технологій кафедри телоенергетики. Але, звичайно, найбільше враження справила лабораторія робототехнічних систем, адже потенційним студентам університету доведеться все більше опановувати штучний інтелект. Вражені побаченим, Руслан Черевань, Аліна Заєць і Марія Зібарєва готові вже найближчим часом взяти участь в одному із проектів, які наш університет пропонує своїм потенційним студентам.

     А смачні пиріжки із духмяним чаєм, якими люб’язно пригостили школярів майстри своє справи із кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика, – сприйнялися як свідчення гостинності нашого вишу.

Володимир Решетюк,
доцент автоматики та робототехнічних систем
ім. академіка І.І. Мартиненка

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook