Неонікотиноїди – нова тема для ветеринарної токсикології

28 вересня 2018 року

Економічна ефективність застосування пестицидів є загальновизнаною, а виробництво засобів боротьби зі шкідниками рослин та паразитами тварин і людей зростає з року в рік. Відносно новим класом речовин, що застосовуються з цією метою, є неонікотиноїди – аналоги природного нікотину.
Висока інсектицидна активність неонікотиноїдів сприяла створенню великої кількості препаратів на їх основі. Наприклад, у США на початку 2008 року налічувалося близько 190 комерційних препаратів, а в 2011 – вже 600, в Росії (2012 р.) зареєстровано 45 препаратів; в Австралії (2011 р.) – 35; у Великобританії (2010 р.) – 30; у Новій Зеландії – 27 (2010 р.)
Вперше в Україні у 1999 р. був зареєстрований препарат з діючою речовиною імідаклоприд (Конфідор, 20 % в.р.к.). Нині зареєстровано більше 150 препаратів на основі 5 діючих речовин: імідаклоприду, тіаклоприду, тіаметоксаму, ацетаміприду і клотіанідину.
У сільському господарстві неонікотиноїди застосовуються як системні інсектициди для боротьби із сисними і листогризучими комахами.
До реєстру лікарських препаратів для ветеринарного застосування належать наступні препарати, що містять імідаклоприд: Адвантейдж (10% імідаклоприд, Байєр КропСайєнс АГ, Німеччина), Адвантікс (10% імідаклоприд + 50 % перметрин Байєр КропСайєнс АГ, Німеччина), Адвокат (10% імідаклоприд + 2,5 % моксідектин Байєр КропСайєнс АГ, Німеччина), що рекомендовані для знищення бліх, вошей, волосоїдів, які паразитують на собаках і котах.
Для застосування в побуті, дезінсекції у ветеринарній медицині загально - санітарній медичній практиці зареєстровано засоби, що містять в якості діючої речовини імідаклоприд або тіаметоксам.
Для боротьби з мухами в тваринницьких приміщеннях дозволено застосування гранульованих приманок: Квік Байт ВГ 10 (10 % імідаклоприд, Квізда Агро ГмбХ, Австрія); Агіта (10% тіаметоксам, Новартіс, Швейцарія), Адамант приманка для мух (1% тіаметоксам, Росія).
Хоча неонікотиноїди володіють низькою токсичністю, помірною персистентністю в навколишньому середовищі та відносно невисокими кумулятивними властивостями в організмі ссавців, останніми роками почастішали випадки отруєння ними тварин.
Дослідження токсичних властивостей неонікотиноїдів проводяться в Інституті експериментальної і клінічної ветеринарної медицини (м. Харків), а також на кафедрі фармакології та токсикології НУБіП України. Отримані наукові дані узагальнені у наукових статтях та кандидатських дисертаціях і будуть використані у навчальному процесі студентів під час вивчення дисципліни “Ветеринарна токсикологія” та для слухачів післядипломної освіти.

Завідувач кафедри, професор В. Духницький

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook