ВИЇЗНІ ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ З ДИСЦИПЛІНИ «ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ КОЗІВНИЦТВА»

25 вересня 2018 року

     Під керівництвом професора кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Туринського Василя Михайловича для студентів ОС «Бакалавр» 2 курсу скороченого терміну навчання факультету тваринництва та водних біоресурсів проведено виїзне практичне заняття у ФГ «Тетяна-2011», що розташоване за 100 км від Києва в с. Усівка Згурівського району, займається розведенням кіз зааненської і альпійської порід французької селекції.

 

     Власник ФГ «Тетяна-2011» Василь Вікторович Цвик розповів студентам про історію створення козиної ферми та свої 7 правил, яких дотримується і за якими працює, а саме: утримання тварин, генетика тварин, раціон, автоматизоване доїння, рух молока, переробка молока, кваліфікований персонал.

   Василь Вікторович представив студентам тваринницькі приміщення, де утримується поголів’я кіз, зупинившись на технології, санітарних та ветеринарних вимогах щодо їх утримання.

   У господарстві процес доїння кіз автоматизований, проводиться тричі на день з використанням обладнання фірми De-Laval і виконується в доїльному залі паралельного типу 2х18 з системою обліку індивідуального надою. У ФГ "Тетяна-2011" збудувано цех переробки молока ‒ потужність 7,5 т за добу.

 

    Асортимент продукції, що виробляють у господарстві, величезний. На даний час виготовляють пастеризоване молоко різної жирності (1%, 2,8%, 3,6%), також пропонують кефір з жирністю 2,8%, різноманітні біфідойогурти – без наповнювачів, зі злаками, з різними фруктовими наповнювачами. Окрім цього виготовляють сметану і, навіть, сир рікотта.

     За ізраїльськими технологіями в господарстві спроектовано сироварню, і наразі тут працює цех з виробництва сирів. Це тверді та м’які сири, а також сир з козиного молока з білою пліснявою, на кшталт камамберу. Вперше в Україні у господарстві розроблено технологію виробництва морозива з козиного молока.

  

 

    Студенти і співробітники кафедри висловлюють щиру вдячність власнику господарства Василю Цвику за надану можливість ознайомитися з сучасною технологією виробництва продукції козівництва та продегустувати кисломолочну продукцію і сири, що виробляються у даному господарстві.

Наталія Богданова,

доцент кафедри технологій у птахівництві,

свинарстві та вівчарстві

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook