НАРАДА КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ (ПТ) ОСВІТИ З ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОМ УКРАЇНИ

11 вересня 2018 року

IMG 9d1fa45333025d7a90a0bda1170b862f V

11 вересня у Тернополі відбулася нарада керівників закладів вищої та професійної (професійно-технічної) освіти з Віце-прем’єр-міністром України з гуманітарних питань В’ячеславом Кириленком та директором департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України Миколою Кучинським з питань реформування системи вищої та професійної освіти. У нараді брали участь і директори ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» та «Бережанський агротехнічний коледж» Мирон Жибак та Світлана Пилипишин.

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна привітав учасників наради і зупинився на розвитку професійно-технічної освіти в області.

В ході робочого візиту Віце-прем’єр-міністр взяв участь у відкритті інклюзивно-ресурсного центру в м. Шумськ та навчально-практичного центру з професій «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» на базі Кременецького професійного ліцею. В. Кириленкозазначив, що сьогодні в Україні відбувається багато реформ, зокрема і реформа освіти. «Новій українській освіті і науці бути! – наголосив Віце-прем’єр-міністр. – А це і НУШ, і новий Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Передбачені нові підходи, щоправда реалізація їх лише на початкових етапах».

IMG 5e587db6233a32e4e2e5c5bf2c42b01f VIMG 683dea4e12c2e1ade76f5b0425b62439 V

Директор департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України Микола Кучинський акцентував увагу на тому, як навчають, діють та розвиваються професійні заклади освіти після передачі на місцеві бюджети. Серед основних питань очільник департаменту назвав такі:

децентралізація управління закладами професійної освіти;

з передачею ліцеїв та училищ на місцеві бюджети регіональне замовлення для них не зменшилося, але окремим закладам не вдається його виконувати;

передача майнових комплексів закладів професійної освіти у комунальну власність;

низький рівень успішності складання ЗНО з української мови учнями професійно-технічних закладів.

Тему неуспішного складання ЗНО з української мови продовжила і начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. Викликає занепокоєння такий низький рівень знань з рідної мови учнів закладів професійної освіти та студентів закладів вищої освіти І-ІІ р.а., а попереду їх чекає ще математика, історія України… Хочеться зазначити, Тернопільська область з честю виходила на 2 чи 3 місця за результатами ЗНО по Україні.

IMG 53643954b1a8609f41bda95f3cd6989d V

Далі пані Ольга торкнулася питання низької заробітної плати майстрів виробничого навчання, проблеми масового виїзду молоді за кордон. Не оминула очільниця освіти області і теми фінансування та можливої передачі на місцеві бюджети і ЗВО І-ІІ р.а., що на сьогоднішній день не є юридичними особами і перебувають у складі ЗВО ІІІ-ІV р.а., на що відповідь Віце-прем’єр-міністра була такою: «Сьогодні це питання стоїть дуже гостро. Починається новий бюджетний процес і ведуться переговори між профільними міністерствами. Але у 2019 році уряд цю проблему обов’язково вирішить».

Далі розмова перейшла у площину діалогу, коли директори різних закладів могли поставити питання керівникам держави, міністерства та області про наболіле.

Світлана Пилипишин
директор коледжу
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook