Навчальний процес: практикуючий трейдер та інвестор ділиться досвідом з магістрами

11 вересня 2018 року

      Навчальний рік магістрів спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» розпочався із зустрічі з практикуючим трейдером та інвестором – Ігорем Іванцем.

     Такі зустрічі – необхідна складова якісної підготовки майбутніх фахівців спеціальності, яка дає їм ще одну конкурентну перевагу на ринку праці.

     У світовій практиці за рівнем функціонування ринку біржової та електронної торгівлі визначається стан розвитку ринкової економіки країни. Зважаючи на це, функціонування біржової та електронної торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні є актуальною проблемою, розв’язання якої сприятиме підвищенню ефективності розвитку і регулювання аграрного ринку.
     На сучасному етапі могутній імпульс розвитку електронної біржової торгівлі дало б усунення існуючих недоліків електронного ринку, головним з яких є його низька ліквідність, а також серйозна робота з уніфікації систем електронної біржової торгівлі для розробки єдиного принципового підходу до діяльності електронної біржі і забезпечення сумісності різних електронних систем.

     Головна перевага електронної біржі – у можливості проведення торгових операцій у будь-який час доби. У брокерів з’являється можливість торгувати у години, коли звичайна біржа закрита, тобто це потенційний додатковий прибуток для брокерських компаній. По-друге, брокери одержують максимальний доступ на ринки. Для брокера дуже вигідно те, що йому необов’язково увесь час особисто бути присутнім на торгах у так званому біржовому «кільці», а можна знаходитися практично у будь-якій точці земної кулі. За словами гостя «додаткова перевага електронної біржі – це, як правило, більш низькі операційні витрати».

     Ігор В’ячеславович з власного досвіду розповів про побоювання брокерів щодо того, що у підсумку кожен банк, кожна посередницька торгова фірма, що володіють членством на біржі, встановлять свої власні термінали і навчать декількох службовців працювати на них. Однак, як свідчить досвід декількох американських брокерських фірм, цього поки не відбувається. Хоча багато хто з клієнтів самі є членами біржі і мають електронні термінали, вони проте продовжують користатися послугами цих брокерських компаній. Пояснюється це тим, що дуже важко постійно (тим більше вночі) стежити за цифрами на екрані термінала. Набагато простіше і вигідніше, якщо це буде робити хтось інший і повідомляти про те, що відбувається на ринку.

     Лектор показав на прикладах переваги і вади електронної роздрібної та оптової торгівлі на провідних біржах США, структуру товарообігу електронної торгівлі України, ознайомив з основними фазами технологічного процесу електронного продажу та електронними системами взаєморозрахунків.

Надія Резнік,
завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook