Синергетичний ефект у тепличних технологіях

18 червня 2018 року

 Однією з ознак динамічного розвитку аграрного сектора економіки в Україні та світі є підвищення діджиталізації виробництва, що потребує проведення відповідних досліджень та підготовки фахівців. Наукове супроводження процесів у виробництві культур закритого ґрунту ускладнене завданнями моделювання системи, що включає рослину, людину, різноманітні фізичні та біологічні процеси. Однак саме таких фахівців готують в нашому Університеті.

     Середина червня виявилася одним із випробувань для вчених кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка, які, певною мірою, складали іспит на ефективність розвитку освітньої, наукової та інноваційної складової діяльності кафедри. Поважну комісію очолив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, який прийняв запрошення першого проректора Ігоря Ібатулліна та виявив бажання ознайомитись з одним із кращих аграрних підприємств промислового типу України – ПрАТ «Комбінат «Тепличний», де вчені НУБіП України мають можливість здійснювати різноманітні дослідження та упроваджувати свої наукові здобутки.

     Кафедру автоматики та робототехнічних систем, як члена Асоціації «Теплиці України», яка тривалий час співпрацює в науковому плані з Асоціацією та Комбінатом, представляли її завідувач Віталій Лисенко та доцент Володимир Решетюк. На зустріч також були запрошені і взяли участь в обговоренні проблем, що виникають під час організації наукових досліджень та трансферу технологій, в.о. генерального директора директорату інновацій та трансферу технологій Віталій Чернюкрадник Міністра освіти і науки України Віктор Шовкалюк та відомий вчений, Президент Академії наук вищої школи України, завідувач кафедри системного аналізу і теорії прийняття рішень Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Олександр Наконечний.

     Зустрічали гостей господарі – голова правління Комбінату Володимир ЧернишенкоПрезидент Асоціації, заступник голови правління Євгеній Чернишенко та головний інженер Олександр Мельниченко. Гостям були продемонстровані сучасні теплиці для вирощування томатів, огірків, салатів, де системи автоматичного керування створюють рослинам необхідниий мікроклімат та відповідне живлення, забезпечуючи високу якість продукції. Особливе враження на прибулих склав цех сортування томатів, де плоди автоматично сортуються після їх доставки з теплиць та пакуються в спеціальну тару.

     Співробітництво Університету та Асоціації має значні переваги, адже Комбінат є прекрасним сучасним науковим об’єктом для досліджень, місцем практичного навчання студентів та працевлаштування випускників, забезпечуючи високі соціальні стандарти. Для кращих практикантів започаткована стипедія Асоціації і саме із них формуються фахівці Комбінату та Асоціації. Водночас вимоги при цьому до особи, яка предендує стати повноправним членом колективу, дуже високі.
     Попри здатність Комбінату не лише просто виживати в непростих умовах сьогодення, а й постійно демонструвати здобутки в модернізації виробництва, його керівництвом були запропоновані нові підходи до співпраці з закладами вищої освіти, міністерствами та відомствами. Настав час, коли галузь, котра в умовах високої ціни на енергоносії, демонструє конкурентоздатність із зарубіжжям, бажає об’єднати зусилля вищеназваних інституцій та створити науково-практичний центр тепличних технологій. Синергетичний ефект, що має бути отриманий – це вдосконалення, розробка та поширення сучасних вітчизняних технологій. Виграють від цього всі – додаткова вартість вироблятиметься в Україні, сучасна навчальна база, розвиток науково-інноваційної діяльності. Це для держави значно дешевше, ніж купувати високі технології за кордоном.

     Цікаві зустрічі породжують цікаві результати. Маємо надію, що зустріч в ПрАТ «Комбінат «Тепличний» надасть прискорення питанню поліпшення організації наукових досліджень для потреб високотехнологічної галузі закритого ґрунту та стане гарним прикладом для наслідування нашими колегами з інших інститутів, факультетів, кафедр.

Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частин
и


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook