Не можна підготувати лісівника без …. досліджень у лісі

15 червня 2018 року

  «Не можна підготувати лісівника без навчання, без вирішення реальних практичних фахових завдань, без проведення актуальних наукових досліджень безпосередньо … у лісі». Цим постулатом у своїй повсякденній роботі керуються науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісової меліорації в процесі підготовки магістрів за програмою «Поновлення та розведення лісу». Яскравим прикладом цього може слугувати викладання дисципліни «Екоадаптаційне відтворення лісів».

Практична частина навчальної програми дисципліни передбачає проведення низки виїзних наукових семінарів на базі передових підприємств та установ лісової галузі, серед яких Київська лісова науково-дослідна станція, державні підприємства «Тетерівське ЛГ», «Уманське ЛГ», «Фастівське ЛГ», ДП «Городнянське ЛГ», «Білоцерківське ЛГ» та ін.


Особливе місце у цій роботі належить рідній «Боярській лісовій дослідній станції». Традиційними темами виїзних наукових семінарів на базі дослідної станції стали: «Ріст і стан еколого-географічних культур сосни», «Еколого-лісівнича оцінка різних способів підготовки зрубів в умовах Полісся України», «Еколого-лісівнича оцінка різних видів лісового садивного матеріалу», «Екоадаптаційне відтворення лісів: сучасне значення та перспективи», «Екоадаптаційне відтворення сосняків Полісся: минуле, сьогодення та майбутнє», «Екоадаптаційне відтворення дібров: лісівничий потенціал заліснюваних ділянок як основа вибору способу створення культур дуба», «Плантаційне лісовирощування швидкорослих культиварів як компенсатор екоадаптаційного підходу до відтворення лісів». Тільки упродовж другої половини травня і першого тижня червня цього року магістри програми стали учасниками шістьох таких науково-практичних семінарів.

Окреме місце в практичній підготовці магістрів кафедри належить науковій діяльності, яка включає як проведення досліджень на унікальних об’єктах лісокультурної спадщини, якими так багата наша лісова дослідна станція, так і закладання реальних наукових експериментів і дослідно-виробничих ділянок з відтворення лісів. Тільки у цьому році магістрами закладено дві тестові плантації швидкорослих культиварів тополі вітчизняної та зарубіжної селекції у ДП «Фастівське ЛГ» і ДП «Городнянське ЛГ», лісові культури сіянцями з відкритою і закритою кореневою системою та експеримент щодо застосування різних підходів (екоадаптаційного і лісівничого) до проведення освітлень природного поновлення сосни. Наукове значення останнього наукового експерименту, в контексті сучасного масового всихання сосняків в Україні, важко переоцінити. Упродовж двох днів зранку до вечора студенти з неабияким ентузіазмом не покладаючи рук (це треба було бачити) працювали отримуючи практичні навики закладання наукових об’єктів і одночасно майстер-клас проведення важливого лісівничого заходу, який потребує глибокого розуміння природи лісу, законів його розвитку.

 

Кафедра та студенти програми надзвичайно вдячні керівництву ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» доктору економічних наук, директору А. І. Карпуку, головному лісничому О. В. Шевчуку, кандидату с.-г. наук, начальнику наукової частини О. М. Мельнику, старшому лісничому В. В. Білеці, лісничим І. Г. Жуку, І. М. Невгодовському та іншим працівникам станції, без яких реалізація нашої концепції підготовки магістрів була би неможливою.

Таке єднання фахової освіти, галузевої науки та лісогосподарського виробництва без сумніву на користь всім: передусім майбутнім фахівцям, Лісу, Україні.

Доцент кафедри відтворення лісів

та лісових меліорацій Олександр Кайдик

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook