Відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Охорона праці – 2018»

11 червня 2018 року

6 -8 червня, у м. Києві відбулася  VІ Міжнародна науково-практична конференція «Охорона праці – 2018». Управління ризиками: від концепції до впровадження. Серед учасників - представники Міжнародної організації праці, Державної служби України з питань праці, Інституту медицини праці НАМН України, керівники та фахівці з охорони праці підприємств, представники наглядових органів та експерти з п’яти європейських країн. Для участі у конференції та виступу запросили доцента кафедри охорони праці НУБіП України Білько Тамару Олександрівну.  Говорили про перспективу реформування сфери охорони праці в Україні, а також до чого готуватись роботодавцям у світлі імплементації в національне законодавство директив ЄС у сфері безпеки та гігієни праці. Ділились досвідом, як знижувати рівень травматизму на підприємстві через зміну культури працівників, про необхідність формування в Україні інституту менеджерів з безпеки за зразком європейських країн, а також про лідерство в охороні праці, інтеграцію систем менеджменту безпеки на підприємстві, формування ризик-орієнтовного мислення у керівників і працівників. Були живі приклади з досвіду підприємств. 

Належна увага була приділена управлінням ризиками: від концепції до впровадження. Вітаючи учасників конференції, Роман Чернега підкреслив винятково важливе значення таких зустрічей для вдосконалення національної системи безпеки і гігієни праці, особливо на етапі переходу на європейські стандарти. Охарактеризувавши стан травматизму на виробництві в Україні, Голова Держпраці поінформував учасників конференції про те, як реалізовуватиметься Концепція реформування системи управління охороною праці на основі ризик-орієнтовного підходу у нормативно-правових актах законодавства України, окреслив її цілі і завдання, етапи реалізації. « Увага до питань охорони праці, оцінка ризиків і запобігання їм має стати пріоритетом у нашому повсякденному житті», – підсумував свій виступ очільник Держпраці.
Антоніу Сантуш розповів, як проходить процес імплементації положень 6 європейських директив у законодавство України з питань безпеки, гігієни та інспекції праці. Як зазначив експерт, 27 % положень директив вже передбачено в національному законодавстві. Він наголосив на необхідності оптимізації законодавчого забезпечення даної сфери, адже багато підзаконних актів суперечать один одному.
Досвідом упровадження у своїх країнах оцінки ризиків під час розробки системи управління охороною здоров’я та безпеки на підприємствах, імплементації директив ЄС з безпеки і гігієни праці поділилися начальник відділу Національної інспекції праці Польщі Кароліна Глувчинська-Вольке, консультант Державної інспекції праці Литви Раймонда Снігієн і начальник відділу спеціального інспектування технічного обладнання Регіональної інспекції праці Чехії. З доповідями щодо інтеграції систем менеджменту безпеки, ризик-орієнтовного мислення, упровадження на підприємствах сучасної системи управління охороною праці виступили представники потужних підприємств України. Учасники обговорили проблемні питання професійної захворюваності в Україні, організацію медичних оглядів працівників, новітні інформаційні технології, що впроваджуються в системи управління безпекою і гігієною праці, а також особливості регулювання ринку експертних послуг.
У рамках конференції відбулися майстер-класи, практикуми, інструктажі і презентації засобів індивідуального захисту.Виступи топ-менеджерів підприємств, міжнародних експертів з безпеки, тренінги з оцінки ризиків на трьох підприємствах Київщини та трьохгодинний тренінг з надання домедичної допомоги під час
дорожньо-транспортних пригод, який провела Тамара Білько.

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook