Міжнародна співпраця лісівників університету за програмою Erasmus +

10 червня 2018 року

     Ганна Лобченко, старший викладач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ лісового і садово-паркового господарства повернулася із викладацького наукового стажування за програмою кредитної мобільності Erasmus+ у Південно-шведському лісовому дослідному центрі на базі Шведського університету агарних наук (Swedish University of Agricultural Sciences, SLU).

     Дослідний центр SLU знаходиться у провінції Сконе, що є унікальною частиною Швеції із подібними до українських чорноземів родючими ґрунтами, де зосереджена найбільша частина сільського господарства країни, а отже і лісоагарних ландшафтів. Однак досвіду ведення спрямованого на підвищення врожайності сільськогосподарських угідь та захисту від негативних чинників полезахисного лісорозведення у країні немає. Науковий інтерес Ганни Лобченко пов'язаний із агролісівництвом та формуванням лісового середовища у фрагментованих насадженнях лісоаграрних ландшафтів. Саме цими знаннями на прикладі України та країн Європи старший викладач поділилася зі студентами магістерської програми «Euroforester» під час навчального курсу «Листяні ліси: динаміка лісів, біорізноманіття, управління для багатоцільового використання». Окрім того, старший викладач була залучена і до науково-педагогічної роботи під час польових навчально-практичних семінарів, а також перевірки й оцінки індивідуальних завдань студентів та прийому іспитів. Такий досвід єнадзвичайно цінним із врахуванням перспективи формуванняангломовної магістерської програми на ННІ лісового і садово-паркового господарства та подальшою перспективою залучення до міжнародної програми Euroforester.

     Оскільки весняний період для лісівників є активним часом проведення польових досліджень, для молодого вченого випала унікальна можливість під час проходження стажування освоїти нові методики та долучитися до проведення польових робіт із провідним науковцями Південно-шведського лісового дослідного центру.

     Також для викладачів, дослідників та аспірантів лісового дослідного центру було проведено ряд воркшопів щодо агролісівничих практик у світі, українського вітчизняного досвіду й особливостей створення полезахисних лісових смуг та соціоекологічні й економічних переваг імплементації їх у лісоаграрних ландшафтах. Результатом таких заходів стало наукове дискутування, підготовка спільної наукової статті та попередні домовленості щодо подальших наукових дослідженьу рамках співробітництва, а також численні ідеї для впровадження у навчально-науковий процес у НУБіП України.

Лещенко О.Ю.,
керівник міжнародних програм
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook