Науково-практичні семінари магістрів на передових підприємствах лісової галузі

21 травня 2018, 9:25

   Традиційними для студентів магістратури ННІ лісового і садово-паркового господарства стали виїзні науково-практичні семінари на передових підприємства лісової галузі країни: рідній Боярській лісодослідній станції, Київській лісовій науково-дослідній станції УкрНДІІЛГА, ДП «Фастівське ЛГ» та інших підрозділах і наукових установах.
   16 травня цього року кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України провела такий виїзний науково-практичний семінар на тему: «Відтворення сосняків Полісся України: сучасний стан, головні проблеми та шляхи удосконалення» на базі одного з кращих у лісовій галузі України державних підприємств «Тетерівське лісове господарство».

 
   В свій час, завдяки гармонійному поєднанню галузевої науки, лісогосподарського виробництва і фахової освіти, підприємство було єдиним в країні досвідно-виробничим лісгоспзагом з прямим підпорядкуванням Міністерству лісового господарства України. Славні традиції флагмана вітчизняного лісогосподарського виробництва започатковували і продовжують творити випускники нашого факультету та інституту. Серед них Заслужений лісівник України, випускник 1974 р. Ю.О. Колодій, який упродовж майже 30 років очолював лісгосп, нинішній директор, відмінник навчання, Ленінський стипендіат Д.С. Гоцуляк, головний лісничий І.М. Черевко, начальник відділу лісового господарства С.О. Федоренко, лісничий О.А. Тимошенко і багато інших, які плідно працюють в підприємстві. Завдяки їм і нині підприємство залишається законодавцем фахової моди у галузі, розробником нових підходів ведення лісового господарства, генератором нових ідей. Підприємство стало першим в Україні, ведення лісового господарства якого було сертифіковано міжнародними аудиторами Лісовою опікунської ради. Саме тому доброю традицією стало проведення спільно з виробничниками та науково-педагогічними працівниками кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій виїзних науково-практичних семінарів з дисципліни «Екоадаптаційне відтворення лісів» для студентів магістратури, що навчаються за програмою «Поновлення та розведення лісу».

   

Семінар розпочався засіданням в актовій залі ДП «Тетерівське лісове господарство», під час якого директор підприємства Дмитро Степанович Гоцуляк познайомив учасників семінару з історією, сучасним станом, проблемами та перспективами підприємства, а головний лісничий Іван Миколайович Черевко – детально розповів про досвід відтворення сосняків у лісгоспі. Завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, професор В.М. Маурер виступив з доповіддю на тему «Теоретичні основи та практичні засади відтворення сосняків на засадах екологічно орієнтованого лісівництва». Учасники семінару брали активну участь в обговоренні проблем і перспектив підприємства.

   Після перерви на каву працівники лісгоспу провели учасникам семінару екскурсію по території підприємства, ознайомили із системою відеонагляду, яка допомагає охороняти ліс від пожеж і незаконних вирубок, показали приміщення і обладнання для переробки насіннєвої сировини, зберігання насіння і перевірки його посівної якості, ознайомили з особливостями вирощування садивного матеріалу на розсаднику.

 

  Після екскурсії відбулася друга частина семінару на об’єктах лісокультурної справи. Учасники побували на лісонасіннєвій плантації, де обговорили перспективи переведення насінництва сосни на селекційно-генетичні засади, на ділянках складних, рівномірно поступових рубок, які запровадженні в підприємстві з метою збільшення частки природного лісовідновлення в загальних обсягах відтворення сосняків, а також на площах лісових культур і природного поновлення сосни звичайної, на яких обговорили особливості та перспективи екоадаптаційного відтворення лісів.

 

   На прощання учасники виїзного науково-практичного семінару висловили слова вдячності дирекції ДП «Тетерівське ЛГ» за здобуті знання та практичний досвід, подарували підприємству саджанець ялівця скельного із закритою кореневою, який самі ж і посадили, та вручили подяку директору державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» за сприяння у підготовці та проведенні науково-практичного семінару і плідну співпрацю з питань лісокультурного виробництва.

 

Доцент кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій Олександр Кайдик

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook