Науково-практичний семінар «Плантаційне лісовирощування тополі: сучасний стан, проблеми та перспективи»

13 квітня 2018, 9:04

   13 квітня студенти магістерської програми поновлення та розведення лісу під керівництвом проф.. Маурера В.М. та провідного спеціаліста НУБіП України із плантаційного лісо вирощування, асистента кафедри Одарченко І.С. взяли участь у черговому науково-практичному семінарі «Плантаційне лісовирощування тополі: сучасний стан, проблеми та перспективи». Перша частина семінару відбулася у березні під час якої його учасники познайомилися з колекцією культиварів швидкорослих тополь на навчально-дослідному розсаднику та питаннями заготівлі пагонів, нарізання живців та їх зберігання. Під час семінару було заготовлено понад тисячу живців і закладено на зберігання.

   Друга частина семінару відбулася на території Веприківського лісництва державного підприємства «Фастівське лісове господарство». Метою семінару було створення дослідних (тестових) плантаційних лісових культур тополі з живців заготовлених у березні. На зрубі, підготовленому борознами, студенти висадили живці тополі тринадцяти перспективних культиварів тополі вітчизняної та зарубіжної селекції. Плантацію створювали зі схемою садіння живців 2,4х1 м. Між рядами тополі у якості ущільнювачів було висаджено рядами сіянці ялини звичайної. В подальшому ряди-ущільнювачі будуть зрубані та реалізовані як новорічні ялинки. Дуже цікавою була екскурсія по території розсадника лісництва. Зразкова організація, різноманітний садивний матеріал, в тому числі і декоративний.

   Запровадження плантаційного лісовирощування є одним із кроків, що сприяє переходу до сталого ведення лісового господарства. Тому така подія відіграє історично важливе значення для нашої галузі.
Зі сторони лісництва семінар очолила випускниця нашої програми, помічник лісничого Анна Олександрівна Дереш, котра сприяла не тільки його проведенню, але й гостинному прийому студентів. Окрема подяка усім працівникам лісництва, хто так чи інакше долучився до організації події.


   «Мету семінару та його головні завдання виконано» - говорить Віктор Мельхіорович Маурер - «Велика заслуга в цьому працівників лісгоспу та викладача кафедри Ірини Сергіївни Одарченко. Водночас потенціал групи надзвичайно високий і для його реалізації необхідна відповідна підготовка всіх, без виключення. Особливо учасників семінару. Бажане досягається завдяки системній цілеспрямованій праці. Впевнений, що отримані знання і здобуті під час семінару практичні навички допомагатимуть самореалізації майбутніх фахівців».


    Із приємними словами до студентів звертається Ірина Сергіївна Одарченко: «З вами було дуже приємно працювати як під час заготівлі живців, так і під час їх посадки. Дуже організована група, молодці!»
    Усі студенти залишилися задоволеними. Староста групи Анастасія Осьмухіна зазначає: «Я впевнена, що сьогодні наша група внесла великий вклад у лісове господарств країни. Безсумнівно, наші культури будуть рости і сприятимуть ширшому і науково-обгрунтованому запровадженню в практику лісогосподарської діяльності нових підходів відтворення лісів. Зокрема трансформаційного!».
   «Мені дуже сподобалась ця поїздка. Перш за все хочу подякувати тим, хто чудово нас зустрів. Сподіваюсь, що посаджений нами матеріал добре приживеться. Бажаю частішого проведення таких семінарів, що показують нам, як потрібно працювати в галузі. Усім працюючим – наснаги, здоров’я, процвітання!» - Олег Дзезенко.
   «Дуже рада, що трапилась можливість застосувати свої знання. Познайомились із лісництвом, його структурою та робочим процесом. Сподобався розсадник та організація роботи на ньому. При посадці був використаний якісний садивний матеріал» - Марина Шумейко.
    «Дякуємо завідуючому кафедри за можливість практичного навчання. Звичайно, ми задоволені поїздкою та набутим досвідом. Впевнений, що наші лісові культури матимуть високу якість і в майбутньому слугуватимуть потужним науковим об’єктом» - Іван Дубляк.
    «Як і всі інші семінари, організовані кафедрою, даний був надзвичайно цікавим. Організація території розсадника та лісництва відповідає статусу одного із провідних лісогосподарських підприємств. Вдячна за можливість практичного навчання. Сподіваюсь на частіші проведення таких подій» - Катерина Романовська.

Магістр програми навчання
"Поновлення та розведення лісу"
Максим Царук

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook