Agri Invest Forum – платформа для розширення зв’язків між кафедрою біржової діяльності і торгівлі та агробізнесом

17 травня 2018 року

     16 травня 2018 року у виставковому центрі «АККО Інтернешнл» відбулася V Міжнародна конференція Agri Invest Forum. Щорічний форум, організатором якого є Всеукраїнська аграрна рада «ВАР» – прекрасна концентрована можливість отримати ап-дейт з актуальних питань з «перших вуст». Цікаво і корисно почути відверті коментарі від учасників, які висловлюють свою професійну думку, не зважаючи на ранг спікерів. Крім того, форум це гарна нагода побачитися одночасно з багатьма партнерами і колегами і зекономити час.


     Як і попередні роки активними учасниками заходу були і представники Національного університету біоресурсів і природокористування України. Зокрема, викладачів кафедри біржової діяльності і торгівлі (д.е.н., професор Надія Резнік, к.е.н., доцент Любов Панкратова, к.е.н., ст. викладач Лідія Жайворонок) зацікавили теми панельних дискусій у межах першої бізнес секції, адже обговорювалася проблема, що наразі хвилює увесь аграрний бізнес – відміна відшкодування експортного ПДВ для олійних культур: сої та ріпаку. У межах даної дискусії Андрій Дикун та Михайло Соколов (Всеукраїнська аграрна рада), Іван Мірошніченко (Верховна Рада України), Геннадій Новіков (Аграрний Союз України), Дмитро Мотузко (Адампільський завод із переробки сої) говорили про те, яких наслідків зазнають малі та середні агровиробники від сумнозвістних «олійних правок».
     За ухвалення законопроекту № 7403-2 виступили найбільші аграрні асоціації, депутати Верховної Ради та органів місцевого самоврядування. Адже скасування відшкодування ПДВ означає, що при експорті олійних культур експортер буде зобов’язаний відносити податковий кредит з ПДВ, що виникає при закупівлі відповідних культур у виробників, на витрати, що призводить до падіння закупівельних цін на ці культури на 16,7%. Це, у свою чергу, завдає шкоди українським сільгоспвиробникам і збільшує прибуток переробних підприємств, що належать великим вітчизняним олігархічним, а також міжнародним транснаціональним корпораціям.
     Інша, не менш важлива тема, що обговорювалася – підвищення мит на ввезення добрив з Росії. Про те, до чого це призводить і як позначається на аграріях, стані ґрунтів та врожайності висловили свої позиції Андрій Дикун та Михайло Соколов (Всеукраїнська аграрна рада), Сергій Лещенко (Верховна Рада України), Олексій Голубов (Союз хіміків України), Ігор Гольченко (Group DF), Дмитро Гордійчук (Інфоіндустрія).
     У ході роботи конференції вдалося поспілкуватися з Андрієм Дикуном – головою спілки «Всеукраїнська аграрна рада». Під час розмови, говорили про проблеми сучасної освіти і науки як важливих чинників інноваційного розвитку аграрної сфери України. Також, було намічено проекти наукової співпраці викладачів кафедри з громадською спілкою «ВАР» та аграрним ліцеєм у місті Умань, ініціатором створення якого був пан Дикун. «Сьогодні є понад 12 заявок на відкриття аналогічних ліцеїв по всій Україні, тому доводиться думати про мережу таких закладів» – розказав наш співрозмовник. Андрій Дикун презентував книгу 1929 року «Сільський Господар», де виявилося, що рівно 119 років тому, а саме, 16 травня було започатковане свято – День Українського Хлібороба, що святкувалося до колективізації всіма аграріями України. 
 
     Відбулася також розмова з  Головою спілки «Аграрний союз України» Геннадієм Новіковим та координатором напряму із земельних питань цієї ж спілки Іриною Діденко, у ході якої було обговорено проблеми ціноутворення на аграрних ринках та запровадження біржової торгівлі в Україні. Про реальні проблеми сучасного бізнесу почули від  Володимира Голованьова, СТОВ «Торецьке» Добропільського району Донецької області. Сьогодні підприємство функціонує в умовах підвищеної ризиковості господарювання, оскільки виявилося воно за 30–40 км від лінії розмежування у зоні збройного конфлікту на Сході.

     Дуже цікаво було послухати пряму і відверту розмову, без «прикрашань», коли дискутанти висловлюють свої позиції відкрито, щиро і намагаються знайти якісь спільні рішення.
Анна Слободяник,

ст. викладач кафедри біржової діяльності і торгівлі

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook