Agri Invest Forum – платформа для розширення зв’язків між кафедрою біржової діяльності і торгівлі та агробізнесом

17 травня 2018 року

     Щорічний форум Agri Invest Forum, організатором якого є Всеукраїнська аграрна рада, – прекрасна можливість отримати апдейт з актуальних питань. Завжди корисно почути відверті коментарі учасників, які висловлюють свою професійну думку, не зважаючи на ранг спікерів. Крім того, форум – гарна нагода побачитися одночасно з багатьма партнерами і колегами.

     Як і попередні роки активними учасниками заходу були і представники НУБіП, зокрема, викладачі кафедри біржової діяльності і торгівлі – професор Надія Резнік, доцент Любов Панкратова, ст. викладач Лідія Жайворонок. Вони цікавилися темами панельних дискусій у межах першої бізнес-секції, адже обговорювалася проблема, що наразі хвилює увесь аграрний бізнес – відміна відшкодування експортного ПДВ для олійних культур (сої та ріпаку). Під час цієї дискусії Андрій Дикун та Михайло Соколов (Всеукраїнська аграрна рада), Іван Мірошніченко (Верховна Рада України), Геннадій Новіков (Аграрний союз України), Дмитро Мотузко (Адампільський завод із переробки сої) говорили про те, яких наслідків зазнають малі та середні агровиробники від сумнозвістних «олійних правок».

     За ухвалення законопроекту № 7403-2 виступили найбільші аграрні асоціації, депутати Верховної Ради та органів місцевого самоврядування. Адже скасування відшкодування ПДВ означає, що при експорті олійних культур експортер буде зобов’язаний відносити податковий кредит з ПДВ, що виникає при закупівлі відповідних культур у виробників, на витрати, що призводить до падіння закупівельних цін на ці культури на 16,7%. Це, у свою чергу, завдає шкоди українським сільгоспвиробникам і збільшує прибуток переробних підприємств, що належать великим вітчизняним олігархічним, а також міжнародним транснаціональним корпораціям.

     Інша, не менш важлива тема, – підвищення мит на ввезення добрив з Росії. Свої позиції стосовно того, до чого це призводить і як позначається на аграріях, стані ґрунтів та врожайності висловили Андрій Дикун та Михайло Соколов, Сергій Лещенко (Верховна Рада України), Олексій Голубов (Союз хіміків України), Ігор Гольченко (Group DF), Дмитро Гордійчук (Інфоіндустрія).

     У ході роботи конференції нашим колегам вдалося особисто поспілкуватися з Андрієм Дикуном та обговорити проблеми сучасної освіти і науки як важливих чинників інноваційного розвитку аграрної сфери України. А також намітити проекти наукової співпраці викладачів кафедри з громадською спілкою «ВАР» та аграрним ліцеєм у місті Умань, ініціатором створення якого він був. Сьогодні вже є понад 12 заявок на відкриття аналогічних ліцеїв по всій Україні, тому йдеться вже про мережу таких закладів.

     Андрій Дикун презентував кафедрі біржової діяльності і торгівлі книгу 1929 року «Сільський господар», де виявилося, що рівно 119 років тому, а саме, 16 травня було започатковане свято – День українського хлібороба, що святкувалося до колективізації всіма аграріями України. Тому символічно, що День народження НУБіП теж припадає на травень.

     З головою спілки «Аграрний союз України» Геннадієм Новіковим та координатором напряму із земельних питань Іриною Діденко обговорили різні погляди на проблеми ціноутворення на аграрних ринках та запровадження біржової торгівлі в Україні. Про реальні проблеми сучасного бізнесу почули від Володимира Голованьова (СТОВ «Торецьке», Донецька область). Сьогодні підприємство функціонує в умовах підвищеної ризиковості господарювання, оскільки опинилося за 30–40 км від лінії розмежування у зоні збройного конфлікту на Сході.

     Дуже цікаво було послухати пряму і відверту розмову, без «прикрашань», коли дискутанти висловлюють свої позиції відкрито, щиро і намагаються знайти спільні рішення.

Анна Слободяник,
ст. викладач кафедри біржової діяльності і торгівлі

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook