Відвідини Національного військово-історичного музею України

8 травня 2018 року
Напередодні Дня Перемоги я відвідала Національний військово-історичний музей України, який знаходиться неподалік від метро Арсенальна.
Кожна дрібниця, кожен аспект воєн попередніх століть та елемент експозиції в цьому музеї вражає до глибини душі і розбурхує до мурашок. Музей складається з трьох поверхів. На першому – можна ознайомитися з часом скіфів, Київською Русі і періодом козацтва. Наприклад, широко для огляду представлена різноманітна зброя (особисто мене здивували перші катапульти). Також на цьому поверсі є кілька фігур-реконструкцій: скіфський воїн, князь Святослав, Данило Галицький, Богдан Хмельницький, Петро Калнишевський, Іван Мазепа. У вітринах є різні макети, що відображають ті чи інші періоди історії. У залі козацтва є також незвичайна реконструкція: козака з возом на фоні картин з різними поєдинками. Там я сфотографувала прапор Богдана Хмельницького, козацькі люльки та їх фрагменти, різні види зброї. Експозиція на першому поверсі закінчуються періодом козацтва і ми переходимо далі.
 
 
Другий поверх починаємо з періоду Першої світової війни. Тут вже експонатів і матеріалів побільше, адже ми все ближче до сучасної історії. Від цього трохи не по собі… Зброя, бойові спорядження… Дивлячись на старі фотографії та листи усвідомлюєш, що вони так і не дійшли до адресата… замислюєшся... Це було зовсім недавно, ці битви і ці люди, які захищали честь своєї країни – герої. Дивлячись на їх значки, нагороди, розглядаючи якісь статті в газетах про них – переповнюєшся гордістю і їх історією. З інтересом я розглядала фотографії різних полків і їх бойових тренувань. На самому початку можна розгледіти фото зі П. Скоропадським, зображення його сім’ї. Я трохи читала про музеї і було досить цікаво дізнатися, що деякі речі П. Скоропадського передала в музей його молодша дочка. Період Першої світової має свою атмосферу, передає всі жахіття, що трапилися тоді. 
 
Із завмиранням серця я переходила в зал, де відображені події Другої світової. Подіям Другої світової – присвячено 4 зали! Є фотографії, є зброя, гранати, частини бомб, листів, нагород, уніформи, різноманітна військова техніка. Хочу розповісти про одну особливу експозицію. Що привернула мою увагу – макет зі сценою бойових дій. Його робили дуже талановиті люди і він вразив мене до глибини душі. Кожна деталь, солдат, деревце, окрема гвинтівка або танк – все зображено до дрібничок. Там повезли пораненого, там вогні від мін і пострілів – там покинутий будинок з криницею і яблунею, з якої нікому не судилося зібрати плоди..., а якщо придивитися можна побачити, що деякі солдати лежать. Це страшно, це боляче, але це – частина нашої історії, без цього ніяк. Її потрібно знати, потрібно поважати і намагатися ніколи не повторювати помилок попередніх поколінь. 
 
Після Другої світової починається період «Холодної війни» і ми переходимо до наступної зали. Там відображена участь наших солдат в бойових діях в Афганістані. А також в цьому залі є перший радянський гранатомет.
 
На третьому поверсі – Незалежна Україна, сучасний період її історії та події останніх років після Революції Гідності. Там також багато вражаючих речей та фотографій. Наприклад макет зруйнованого Донецького аеропорту.
 
Мені дуже сподобалося в цьому музеї. Вражаюче, а головне, дуже повчально.
 
 
Єлизавета Новожилова, 
студентка 1 курсу 1 групи ФЗРБтаЕ
Вікторія Хвіст,
доцент кафедри історії і політології 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook