Факультет ветеринарної медицини і факультет захисту рослин, біотехнологій та екології – учасники «Днів науки» в університеті

15 травня 2018 року

     12-13 травня в Україні відбулися уже «Дні науки» – проект популяризації науки, організований молодими вченими Національної академії наук України ще у 2013 році.

     Національний університет біоресурсів і природокористування України вже традиційно взяв участь у цьому заході на базі факультету ветеринарної медицини і факультету захисту рослин, біотехнологій та екології та за підтримки Спілки молодих вчених університету.
      Відвідувачів було напрочуд багато, що і не дивно: підготовлена насичена програма, відкрито для вільного відвідування музеї, які зазвичай доступні лише студентам і науковим співробітникам.

     Аспірант кафедри фізіології рослин, біохімії та біоенергетики Анатолій Білецький підготував прості та цікаві хімічні експерименти, що викликали неабиякий ажіотаж серед відвідувачів та бажання освоювати хімію далі.

     Студенти-гуртківці кафедри радіобіології та радіоекології (керівник Володимир Іллєнко) Богдан Сіненко та Христина Волканова навчили відвідувачів основам дозиметрії, виміряли разом з ними радіаційний фон навколишнього середовища, а також зразків із Чорнобиля та Фукусіми.

     Студенти-гуртківці кафедри фізіології рослин, біохімії та біоенергетики Дмитро Варенко, Вікторія Касян, Мирослава Люшненко та Ірина Мензюк демонстрували життя під мікроскопом, надаючи можливість всім бажаючим розглянути під мікроскопом різноманітні фіксовані препарати.

   Старший викладач кафедри фізіології рослин, біохімії та біоенергетики Наталія Нестерова демонструвала роботу портативного хронофлуорометр «Флоратест» для експрес-діагностики фотосинтезу.

     Завідувач кафедри радіобіології та радіоекології Ігор Гудков прочитав надзвичайно цікаву та насичену лекцію про ядерні аварії та їх наслідки.

 

     Науковий співробітник Неля Шпирка розповіла про мікотоксини, їх різновиди та вплив на організм людини та тварин, та чому мікотоксини такі підступні, і як вберегти себе від споживання забрудненої продукції.

     Надзвичайно насиченою та без перебільшення незабутньою була екскурсійна програма. Співробітники факультету ветеринарної медицини жваво відповідали на запитання відвідувачів, розповідали багато цікавого про тварин і великих, і малих, не просто демонстрували експонати, а й натхненно розповідали їх історію.

    Зокрема, музей анатомії налічує більше 1000 екземплярів та надзвичайно оригінально оформлений. Частина препаратів виготовлена за допомогою полімерного бальзамування – нової методики виготовлення анатомічних препаратів. Гостям факультету екскурсію музеєм проводив сам автор багатьох експонатів музею – асистент Олексій Мельник.

     А ще був огляд ННВ клінічного центру «Ветмедсервіс», що є клінікою і домівкою для різних видів тварин. Про особливості діяльності цих структур, роботу з тваринами розповідав керівник цього центру – доцент В’ячеслав Соломон

     Оглянули також експозицію препаратів кафедри паразитології та тропічної ветеринарії. Паразитарні хвороби широко поширені у світі та завдають значних економічних збитків тваринництву, окремі збудники викликають небезпечні для людини хвороби (ехінококоз, трихінельоз, токсоплазмоз, лейшманіоз, гіардіоз тощо). Багато кровосисних комах та кліщів переносять збудників небезпечних, часом смертельних, інфекційних та інвазійних хвороб тварин і людини. Велика колекція препаратів дозволила унаочнити ці небезпеки. Екскурсію стежками кафедри проводили аспіранти кафедри – Ольга Стець і Ганна Односум. Відвідувачі дізналися як уберегти від цих хвороб себе і домашніх улюбленців. Окрім того, мали змогу дізнатися більше про рептилій – змій, хамелеонів, екзотичних павуків. Секретами догляду за ними ділилась Ольга Стець і студентка факультету ветеринарної медицини – Анастасія Черненко.

     Завідувач кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка Ярослав Лікар особисто провів екскурсію навчальною аудиторією-музеєм кафедри, надав можливість розглянути будову та життєдіяльність організмів із царства тварин, їх історичний та індивідуальний розвиток, від губок – до ссавців, та розповів як ентомологія допомагає в повсякденному житті.

     Що і казати, надзвичайно насичений «День науки» відбувся цієї суботи в нашому університеті.


Катерина Шаванова,
провідний науковий співробітник


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook