Розпочалась навчальна практика з біотехнології відтворення тварин для студентів факультету ветеринарної медицини

15 травня 2018 року

     Найяскравішим прикладом використання в практиці розроблених наукою методів біотехнології є штучне осіменіння сільськогосподарських тварин. Цей метод забезпечує швидке та якісне поліпшення поголів’я за рахунок використання сперми високої якості, дає змогу використовувати в сотні разів меншу кількість плідників, що, в свою чергу, значно зменшує затрати на їхнє утримання, а особливо – профілактику виникнення заразних захворювань, які передаються статевим шляхом. Методи штучного осіменіння нині широко застосовують у всіх країнах з інтенсивним веденням галузі, але, на жаль, необхідно констатувати, що в нашій країні науковці і практики послабили увагу теоретичних та практичних питань цього прогресивного напрямку у галузі тваринництва.

     Саме тому метою навчальної практики з біотехнології відтворення тварин є закріплення та поглиблення знань теоретичного матеріалу та досконале оволодіння практичними методами отримання сперми у биків-плідників, її оцінки та штучного осіменіння корів.
     Основними завданнями навчальної практики для студентів є:

  •  навчитись підготовляти матеріалів і інструментів, які використовуються при штучному осіменінні сільськогосподарських тварин;
  •  оволодіти методикою складання та підготовки штучних вагін для отримання сперми від плідників;
  •  засвоїти техніку взяття сперми;
  •  навчитись визначати показники якості свіжоотриманого еякуляту;
  •  навчитись виявляти тварин в охоті та визначати оптимальний час їх осіменіння, опанувати сучасні методи штучного осіменіння сільськогосподарських тварин.

     Тому, впродовж цього тижня студенти 3 курсу 2 та 3 груп під керівництвом викладачів кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, доцентів Юрія Жука, Валентини Бородині, Сергія Деркача, старшого викладача Віталія Ковпака та аспіранта Юрія Масаловича в реальних виробничих умовах на базі ВП НУБіП України «Великоснітинське НДГ ім. О. Музиченка» відпрацювали завдання, які передбачає програма навчальної практики з біотехнології відтворення тварин.

     Студенти отримали масу задоволення та практично закріпили теоретичний матеріал при роботі з тваринами.

Сергій Деркач

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook