Перспективи запровадження нової освітньої програми "Реабілітація" на гуманітарно-педагогічному факультеті

21 квітня 2018 року
Грузія, м. Тбілісі

     Динамізм розвитку суспільних відносин і глобальний розвиток єдиного освітнього середовища формують виклики у діяльності кожного університету та його підрозділів. Не виключенням у цих процесах є діяльність гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, який постійно тримає руку на пульсі новітніх тенденцій у розвитку освітніх послуг, запроваджуючи нові напрями підготовки здобувачів вищої освіти.

     За підтримки ректорату університету та декана гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Василя Шинкарука за розширеною програмою стажування "Реабілітація як об’єкт наукового пізнання" у Тбіліському державному медичному університеті (м. Тбілісі, Грузія) перебувала завідувачка кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті Леся Вікторова.
    Нашу колегу гостинно приймав колектив факультету фізичної медицини та реабілітації, який забезпечує підготовку бакалаврів за однойменним напрямом.
    Перспективи впровадження даного напряму підготовки у вищій освіті України є надзвичайно актуальними, адже система охорони здоров'я зазнає великих змін як на глобальному, так і на національному рівнях. Зростають очікування щодо медичної допомоги від широкої громадськості, що відображає філософські дискусії щодо прав та обов'язків людини в суспільстві, особливо стосовно повного залучення людей з обмеженими можливостями. Медична практика постійно розвивається, з підвищенням клінічних стандартів та необхідністю удосконалення безперервного професійного розвитку, підвищення кваліфікації спеціалістів. Оскільки потреба в підвищенні компетентності важлива для фізичної медицини та реабілітації, щоб переосмислити її сутність, суспільству слід запропонувати нові стандарти навчання.
    Виходячи з цього програма стажування виявилася дуже насиченою: знайомство із університетом, структурою факультету та освітніми програмами, діяльністю кафедр, лабораторій, студентським життям, навчальними темами із збереження здоров’я населення, технологіями соціальної і психолого-педагогічної реабілітації, відновлювальної медицини, курортології, побудови індивідуальних оздоровчих систем, рекреації і масового спорту тощо.
      Завдяки відпрацьованій освітній програмі, англомовному викладанню дисциплін, інтегрованістю у світовий освітній простір, на факультеті 2/3 студентів – громадяни різних країн, що забезпечує високу фінансову стійкість університету.
    Отримана інформація щодо актуального міждисциплінарного напряму знань (біомедичні, гуманітарні, клінічні та реабілітаційні науки), відкритість та традиційна гостинність грузинських колег відбувалася в університеті за підтримки канцлера Тбіліського державного медичного університету Зураба Орджонікідзе, якому висловлюємо щиру вдячність. Маємо надію, що перше відвідування одного з провідних вишів Грузії переросте згодом у тривалі партнерські відносини та міцну дружбу.
 
Вікторова Леся Вікторівна,
 завідувач кафедри соціальної педагогіки
та інформаційних технологій в освіті

Ржевський Геннадій Миколайович,
директор навчально-науквового центру виховної роботи
та соціального розвитку,
доцент кафедри соціальної педагогіки
та інформаційних технологій в освіті
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook