Засідання гуртка на тему «Виявлення, встановлення віддалених ефектів дії ветеринарних лікарських засобів»

21 вересня 2020 року

На чергове засідання гуртка було запрошено доцента кафедри фармакології та токсикології Іщенка Вадима Дмитровича, який висвітлив тему «Виявлення, встановлення віддалених ефектів дії ветеринарних лікарських засобів».

Нижче висвітлено певні теоретичні аспекти обговореної теми.
Перша фаза клінічних випробувань - це перший крок тестування нової лікарської речовини на визначених видах здорових тварин. Такі дослідження вважаються не терапевтичними, а клініко-фармакологічними випробуваннями, оскільш вони проектуються таким чином, щоб установити переносимість, безпечність, наявність терапевтичної дії, фармакокінетичні і фармакодкнамічні характеристики, а деколи попередні показники ефективності.
Як правило, перші дослідження варто проводити на здорових самцях, бо легше вивчити процеси всмоктування, розподілу, метаболізму і екскреції в різних видів тварин. Слід ураховувати той факт, що на основі доклінічних досліджень неможливо достеменно говорити про лікувальну дозу. Безумовно, найбільша нетоксична доза, отримана в доклінічних дослідженнях використовується для розрахунку стартової дози на ранніх випробуваннях І фази. За умов безпечності даної дози використовується прогресивно збільшувана доза. При цьому оцінюється переносимість і безпечність доз. Інформацію про фармакодинаміку та фармакокінетику слід отримувати при кожному дозуванні, кожній формі і шляху введення, внаслідок даних досліджень установлюється взаємозв'язок між рівнем концентрації речовини в крові і клінічним ефектом, кореляції між дозою і концентрацією, визначається характер залежності.
При цьому встановлюється вплив лікарського засобу на різні системи організму, а також визначаються біохімічні і фізіологічні показники, за котрими необхідно вести ретельне спостереження в наступних випробуваннях. Фармакодинамічні спостереження можуть показати різну направленість дії препарату, проте не встановлюється застосування для лікування конкретного захворювання.
Особливої уваги заслуговують дослідження фармакокінетики у хворих з порушенням функцій певних органів, у молодняка, вагітних тварин, високопродуктивних лактуючих. яйценосних тощо, безумовно, після здійснення випробувана на здорових самцях, передовсім на безпечність.
Установлюється дозозалежність на предмет токсичності, побічної дії тощо. Основним на першій фазі є встановлення факту: можна чи не варто продовжувати розробку досліджуваного препарату. Такого висновку не можна досягти без ретельно встановлених умов утримання, годівлі, фізіологічності обмінних процесів в організмі тварин.
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook