На економічному факультеті пройшов захід із відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

7 травня 2018 року

З метою гідного вшанування подвигу переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, увічнення пам’яті загиблих у Другій світовій війні, а також утвердження патріотизму та національної гідності, консолідації суспільства вийшов УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №85/2018 щодо підготовки та проведення у 2018 році заходів із відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

7 травня на економічному факультеті відбувся тематичний захід з метою виховувати мужність, почуття патріотизму, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни. Організаторами даного заходу виступили заступники декана економічного факультету: Олег Криворот та Віталій Нагорний.  

Почесними гостями факультетського студентського зібрання були професор кафедри військової підготовки полковник Сергій Коваленко та завідувач оздоровчого центру Вячеслав Крупка.

 

Все розпочалося із хвилини мовчання за загиблими у цій страшній війні.  Далі Олег Григорович прочитав декілька своїх віршів.

В усьому має буть якась межа,
всім зрозумілі та окреслені кордони,
регулювали все душі закони,
чергового узявши рубежа!
Нас роз»їдає заздрість, як іржа,
хвилюють справи багатьох любовні,
інтриги внутрішні, політиканство зовні,
порушується інколи межа!
Сушимо порох, гостримо ножі,
завжди ми захищатися готові,
гарно подумайте щоб не пускати крові,
чужої не захоплюйте межі!

Після патріотичних віршів з великою зацікавленістю всі переглянули докуметальні фільми. Панувала тиша, було відчутне хвилювання всіх присутніх.

Далі виступив полковник Сергій Коваленко,  він розповів про свого діда, який форсував Дніпро. Його виступ нікого не залишив байдужим. 
Виступаючи Вячеслав Крупка сказав що жодна інша історична подія не залишила такої глибокої рани у пам’яті переважної більшості народів планети і душах людських, як Друга світова війна - війна небувалих масштабів, що розколола світ не тільки просторово-територіально, а й у часі. Родини, яких торкнулося воєнне лихоліття, зберігають свої рахунки з нею і в наступних поколіннях. Ця війна залишається подією, до якої досі найбільше і найчастіше звертається наша активна історична пам’ять. В»ячеслав Андрійович також продекламував досить глибокі за змістом авторські вірші.

 

Дру́га світова́ війна́ — наймасштабніша світова війна в історії людства. Почалася 1 вересня 1939 і тривала 2 194 дні до 2 вересня 1945, коли на борту лінкора «Міссурі» підписано капітуляцію Японської імперії перед союзними державами. Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50—55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн. військових і підпільників, понад 5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8–10 млн. осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд. радянських рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

По очах присутніх було видно, що тематичний захід викликав зворушливий емоційний стан, всі були в роздумах. На завершення Олег Григорович прочитав ще одного вірша:

Світилось небо зорями ажурне,
Тож не байдужий до краси ніхто,
недопалок що викинутий в урну,
патріотичніший за прапорець в авто!
Знайдеться дьогтю у медовій діжці,
цінність своя у кожного й вівтар,
паління у відведеному місці,
патріотичніше червоних шаровар!
Щоденні доленосні поєдинки,
не ті нас обирають, ми не тих,
конкретні, гідні, мовчазливі вчинки,
патріотичніші обіцянок пустих!

Віталій Нагорний
заступник декана економічного факультету 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook