ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ НА ВИРОБНИЦТВІ - ПОКРАЩЕННЯ ПРАКТИЧНОЇ СКЛАДОВОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦЯ НА ФАКУЛЬТЕТІ ТВАРИННИЦТВА ТА ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ
Галузь тваринництва забезпечує споживачів різноманітною продукцією, яку отримують від сільськогосподарських тварин різних видів. Останнім часом на ринку з’являються нові продукти високої якості і з гарним смаком.
Майбутні фахівці тваринницької галузі – студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів – мають можливість ознайомитись з сучасними технологіями виробництва продукції тваринництва у господарствах різних типів.
Під керівництвом професора кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Туринського Василя Михайловича проведено виїзне практичне заняття з дисципліни «Технологія виробництва продукції козівництва» для студентів 3-го курсу напряму підготовки «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на базі фермерського господарства «Тетяна-2011».
Студенти зацікавлено слухали розповідь власника Василя Цвика про особливості розведення, утримання та годівлі кіз у господарстві, а також мали можливість ознайомитися з технологією їх доїння. У господарстві процес доїння кіз автоматизований, проводиться тричі на день з використанням обладнання фірми De-Laval і виконується в доїльному залі паралельного типу 2х18 з системою обліку індивідуального надою. У ФГ «Тетяна-2011» збудовано цех переробки молока потужність 7,5 т за добу.
Асортимент продукції, що виробляють у господарстві, величезний. На даний час виготовляють пастеризоване молоко різної жирності (1%, 2,8%, 3,6%), також пропонують кефір з жирністю 2,8%, різноманітні біфідойогурти – без наповнювачів, зі злаками, з різними фруктовими наповнювачами. Окрім цього виготовляють сметану і, навіть, сир рікотта.
За ізраїльськими технологіями в господарстві спроектовано сироварню, і наразі тут працює цех з виробництва сирів. Це тверді та м’які сири, а також сир з козиного молока з білою пліснявою, на кшталт камамберу. Вперше в Україні у господарстві розроблено технологію виробництва морозива з козиного молока, з якою наші студенти також мали можливість ознайомитись.
Приємною несподіванкою для студентів була можливість продегустувати кисломолочну продукцію, сири та морозиво, що виробляються у даному господарстві.
Наталія Богданова,
доцент кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві