НОВІ МЕХАНІЗМИ СТАЛОГО ФІНАНСУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

27 квітня 2018 року
КВЦ «Парковий», м. Києві, вул. Паркова, 16

 

27 квітня 2018 р. у м. Києві у КВЦ «Парковий» Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України організувало головну подію року у сфері енергоефективності – IV Форум енергоефективного партнерства’18 «ЕСКО: Успіхи та перспективи. Нові механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад».

Україна твердо крокує шляхом до енергонезалежності! Пріоритетною сферою для реформ у сфері енергоефективності залишаються житлові та громадські будівлі. Лише в бюджетній сфері близько 100 тисяч будівель потребує термомодернізації. За оцінками експертів, на сьогодні потреба в інвестиціях у термомодернізацію будівель бюджетних установ складає від 4,2 до 8,5 млрд дол. США. Для вирішення цього питання широко впроваджуватимуться дієві європейські інструменти підвищення рівня енергоефективності – енергосервіс та енергоменеджмент. 

Не залишилась байдужою до нових механізмів з енергоефективності й кафедра стандартизації та сертифікації с.-г. продукції, яку представляла доцент Наталя Мєдвєдєва. 

На форумі обговорювались актуальні питання ринку ЕСКО-послуг. Були розкрити переваги впровадження енергосервісу на державних об’єктах, а також реалізації енергоефективних заходів на промислових підприємствах. 

Про нагальність питання підвищення енергоефективності у бюджетній сфері України розповіли й почесні учасники відкриття Форуму. У відкритті Форуму прийняли участь представники парламентарі, керівництво центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та обласних рад, міські голови, енергоменеджери, ОСББ, профільні громадські організації, міжнародні проекти, представники промислових підприємств, ЕСКО-компанії, будівельні компанії, виробники енергоефективних матеріалів та обладнання, енергоаудитори, профільні асоціації, ЗМІ та усі зацікавлені. 

Ключові теми Форуму:

• Енергосервіс: регіони, райони, міста.

• Енергоефективність державних об’єктів: міжнародні зобов’язання.

• Іноземний досвід. Новітні інструменти: ЕСКО та револьверні фонди у містах.

• Нові інструменти підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках. 

• Функціонування енергоменеджменту та стимулювання енергоефективності для промислових підприємств. 

Співорганізатори Форуму

- Фонд ім. Фрідріха Еберта в Україні (FES-Ukrainehttp://fes.kiev.ua/); 

- Проект ПР ООН «Усунення перепон для залучення інвестицій у підвищення енергоефективності громадських будівель у малих і середніх містах України на основі моделі ЕСКО» (http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/ operations/projects/environment_and_energy/investment-in-EE-in-public-buildings-in-small-cities.html);

- Проект GIZ «Реформа в сфері енергоефективності України»; 

- Проект ЮНІДО UKR ІЕЕ «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України» (http://www.ukriee.org.ua/);

- Проект GIZ «Енергоефективність у громадах ІІ» (http://eeim.org.ua/);

- Проект GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях»; 

- Українсько-данський енергетичний центр (http://www.udec.org.ua/);

- Проект GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» (https://www.giz.de/en/worldwide/62497.html);

- Центр ресурсоефективного та чистого виробництва (в системі ЮНІДО) (http://www.recpc.kpi.ua/);

- Проект ЄС «Угода мерів – Схід ІІ» (http://www.uhodameriv/eu/index_uk.html). 

На IV Форумі енергоефективного партнерства Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та заступник Міністра освіти та науки України Роман Греба підписали Меморандум про партнерство щодо запровадження енергосервісу для модернізації об’єктів, підпорядкованих МОН. У результаті започаткованого діалогу із МОН 14 університетів надали Агентству дані щодо 150 потенційних ЕСКО-об’єктів для публікації на сайті.

Держенергоефективності продовжить формувати базу потенційних для енергосервісу об’єктів державних установ та надаватиме партнерам усі необхідні консультації у процесі укладання договорів з інвесторами.

На останок скажу, що енергосервіс створює попит на енергоефективне обладнання, будівельні і теплоізоляційні матеріали, прилади обліку електроенергії, тепла, води тощо, а також на послуги із впровадження заходів з енергозбереження. Тож, ЕСКО – це не лише спосіб підвищити рівень енергоефективності у бюджетній сфері, а чималий поштовх для активізації бізнесу, створення десятків нових робочих місць і пожвавлення економіки загалом.

Наталія Мєдвєдєва,

доцент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook