Лекція з контролю органічного виробництва для викладачів і науковців факультету ветеринарної медицини

25 квітня 2018 року
факультет ветеринарної медицини

На факультеті ветеринарної медицини відбулася лекція запрошеного доповідача кандидата ветеринарних наук Руслана Івановича Білика на тему "Органічне виробництво продуктів харчування: загальні вимоги, принципи, аудит та контроль". Лекція була прочитана в рамках реалізації Модуля Жана Моне " Контроль безпечності харчових продуктів в ЄС", що є одним із напрямків програми Ерасмус+.

 

Захід відбувався за підтримки проектів Ерасмус+ Модуль Жана Моне "Контроль безпезпечності харчових продуктів в ЄС" («EU Food Safety Control» (№587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE) та Українсько-швейцарського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», в якому Руслан Білик є координатором молочного напрямку.

Під час лекції було висвітлено стан розвитку виробництва органічних продуктів в Україні, законодавче врегулювання виробництва органічних харчових продуктів,  вимоги до благополуччя тварин при органічному веденні тваринництва, порядок та особливості сертифікації органічного виробництва та його інспектування. Тема викликала значний інтерес у слухачів: студентів магістрів  1 та 2 року навчання за спеціальністю 212- "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза" та практикуючих ветеринарних фахівців.

Слід наголосити, що 19 квітня, парламент ухвалив в першому читанні законопроект «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (№ 5448-д). Цим законопроектом передбачається запровадження сертифікації самого процесу виробництва, а не продукту, як це є нині, бо тільки контроль на всіх стадіях виробництва може дати впевненість, що отриманий продукт справді є органічним. Законом пропонується дворівнева система контролю як за органами сертифікації, так і за виробниками. При цьому виробників контролюватимуть і державні інспектори, і органи сертифікації.Крім того, запроваджуються штрафні санкції за введення покупців в оману, а саме, за маркування не сертифіковатих товарів написами «органічний» чи «біо»,які насправді такими не є. За результатами голосування законопроект №5448-д набрав більше 250 голосів.

Заключним етапом лекції стала дегустація молочних органічних продуктів.

Марія Галабурда,
доцент кафедри ветеринарно-санітарної експертизи
  


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook