БІОЛОГІЧНИЙ ЗАХИСТ РОСЛИН – ЧИСТЕ, ЗДОРОВЕ І ЗАБЕЗПЕЧЕНЕ МАЙБУТНЄ

21 квітня 2018 року
ПрАТ «Комбінат «Тепличний»

17 квітня 2018 року ПрАТ «Комбінат «Тепличний» відкрив свої двері для студентів 4 курсу спеціальності «Захист i карантин рослин» Національного університету біоресурсів і природокористування України.  Для без п’яти хвилин випускників нашого університету знайомство з даним підприємством в рамках вивчення дисципліни «Біологічний захист рослин» під кураторством Ющенко Людмили Петрівни, кандидата сільськогосподарських наук, доцента кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка стало найкращим наочним зразком дієвості цього альтернативного методу боротьби зі шкідниками і хворобами рослин.

         Зі структурою господарства та особливостями роботи його підрозділів ознайомив головний агроном по захисту рослин Станіслав Гаврилович Юхненко, який акцентував увагу на відповідність продукції Комбінату міжнародному стандарту Global G.A.P., що дозволяє продавати овочі, а саме томати та огірки, в країни Європейського Союзу. Всім відомо, що європейські вимоги до безпечності і екологічності продукції є дуже суворими, тому складно було б уявити вихід на даний ринок без використання біологічного захисту рослин. Хоча безумовно не варто недооцінювати і внутрішній ринок України, де все більше і більше ціниться «органічність» продукції сільського господарства, саме тому томати і огірки з Калинівки завжди такі затребувані серед покупців.

         Детальніше ж з процесом виробництва екскурсантів ознайомив провідний агроном по захисту рослин Юрій Григорович Шурига. Під його супроводом студенти мали змогу побачити і оцінити переваги використання для вирощування овочів сучасних теплиць побудованих за голландськими технологіями перед радянськими теплицями типу «Антрацит», які ПрАТ «Комбінат «Тепличний» активно замінює на новітні з метою підвищення ефективності і рентабельності.

 

 

 

         Особливий інтерес у студентів випускного курсу Захисту рослин викликали технології вирощування ентомофагів Macrolophus caliginosus і Phytoseiulus persimilis, яких підприємство використовує для безпечного і екологічно чистого захисту від шкідників, зокрема проти білокрилки і павутинного кліща.

         Екскурсанти дізналися, що рослиною-господарем для хижого кліща Phytoseiulus persimilis виступає соя. Даний вид використовується виключно проти павутинного кліща, він і слугує підкормкою при вирощуванні цього біоагента. Вирощування фітосейулюса відбувається за власних оптимальних умов і з метою його збереження є повністю відокремленим від вирощування іншого ентомофага.

         Для хижого клопа-поліфага Macrolophus caliginosus рослиною-господарем виступає тютюн. Вирощування цього ентомофага також вимагає дотримання оптимальних умов середовища і правил підкормки для отримання максимально життєздатних, а отже ефективних біоагентів. Підходящим ентомокормом для макролофуса на підприємстві виступають яйця зернової молі, яка також вирощується на базі підприємства. Така повноцінна внутрішня організація виробничого ланцюга сприяє отриманню максимальної ефективності від біологічного захисту рослин.

         Готові до заселення на ділянки особини макролофуса збираються з рослин за допомогою спеціального пристрою-пилососа і пакуються в баночки орієнтовно по 100 особин.

 

         Наприкінці даної екскурсії студенти мали можливість продегустувати продукцію Комбінату і особисто переконатися у її високих смакових якостях, поєднаних з натуральністю.

         Варто зауважити, що на ПрАТ «Комбінат «Тепличний» студ

 

 

енти Національного університету біоресурсів і природокористування набираються досвіду не вперше. Зокрема тут виконувалися дипломні дослідження студентки 4 курсу факультету захисту рослин біотехнологій та екології напрямку навчання «Біотехнологія» Лукащук Яни Юріївни (дипломний керівник – Ющенко Людмила Петрівна. Робота полягала у дослідженні технології вирощування ентомофага Macrolophus caliginosus та технічної ефективності його використання проти павутинного кліща на томатах гібриду «Розалетта», що була встановлена на рівні близько 92%. Дослідження неодноразово були презентовані, зокрема на ентомологічних читаннях пам’яті видатних вчених-ентомологів В.П. Васильєва і М.П. Дядечка в Інституті захисту рослин НААН і на конференції «Біотехнологія: звершення та надії» в НУБіП України.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook