Готуємося до самостійної фахової діяльності

19 квітня 2018, 15:36

Як і належить, по справжньому гарячою для колективу кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій та студентів магістратур «Поновлення та розведення лісу» видалася цьогорічна лісокультурна кампанія. Навчальна практика, участь у традиційній акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», два виїзних науково-практичних семінари за тиждень. Обидва семінари були присвячені найголовнішому завданню лісівників – відтворенню лісів. Перший – особливостям створення лісових культур садивним матеріалом (сіянцями) з відкритою і закритою кореневою системою було проведено у рідних стінах на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», а другий, у Веприківському лісництві ДП «Фастівський лісгосп», – особливостям створення біоенергетичних плантацій з використання швидкорослих тополь . Студентський десант магістрів першого року навчання спеціалізації «Поновлення та розведення лісу» на чолі із завідувачем кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктором Маурером та асистентом кафедри Іриною Одарченко прибув до лісівників-практиків не з пустими руками. З собою учасники семінару привезли здерев’янілі живці різних культиварів тополі, які були заготовлені та нарізані взимку з навчально-наукової колекції розсадника кафедри, яка налічує 18 клонів зарубіжної та вітчизняної селекції, Заготівля живців була проведена взимку, упродовж першої частини семінару, під час якої майбутні магістри опанували низку питань та отримали практичні навички із заготівлі та зберігання вихідного матеріалу вегетативного походження.

Враховуючи, що плантаційне лісовирощування, яке є вкрай важливим напрямком лісогосподарської діяльності для малолісної і лісодефіцитної України, яке, внаслідок відсутності апробованих і перевірених для конкретних умов швидкорослих, високопродуктивних культиварів тополь, стримується не тільки у Фастівському лісгоспі, а і у Київській області та в країні загалом, науковцями і студентами кафедри, на прохання лісівників було закладено тестову тополеву плантацію з 14 клонів французької, італійської, словацької та української селекції. За результатами спільних досліджень, науковців, виробничників і студентів буде відібрано кращі культивари, які у майбутньому слугуватимуть вихідним матеріалом для закладання промислових плантацій в ДП «Фастівський лісгосп та інших підприємствах області.

 Упродовж практичної частини семінару, на ділянці, площею 0,2 га студентами і виробничниками було висаджено понад 800 живців колекційних клонів і більше тисячі сіянців ялини звичайної на новорічні ялинки (у якості ущільнювача рядів тополь).

Після закінчення посадки виробничниками, яких очолювала випускниця магістратури кафедри, помічник лісничого А.О. Дереш, була проведена змістовна і цікава екскурсія для гостей, під час якої учасники семінару мали можливість ознайомитися з організацією та станом насінництва і деревного розсадництва та охайною територією Веприківського лісництва. Доречною і дуже смачною була юшка, якою гостинні господарі частували гостей після напруженої роботи.

Такі науково-практичні семінари, їх результативність – приклад єднання фахової освіти, галузевої науки та лісогосподарського виробництва, приклад ефективної спільної діяльності лісівників, науковців і студентської молоді. Для cтудентів - це підготовка до самостійної фахової діяльності, а для лісгоспу – перспектива на майбутнє.

Асистент кафедри відтворення лісів та лісових
меліорацій, канд. с.-г. наук Ірина Одарченко


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook