Міжнародний день рідної мови в НУБіП України

28 лютого 2018 року
НУБіП України

21 лютого весь світ відзначав Міжнародний день рідної мови. Національний університет біоресурсів і природокористування України також не лишився осторонь і 28 лютого у стінах нашого університету відбувся організований гуманітарно-педагогічним факультетом урочистий захід, присвячений цьому святу.

Рідна мова –  це скарбниця, що зберігає історію і культуру кожного народу, його майбутнє. Мову не можна побачити, до неї не можна доторкнутися, її треба відчувати і любити душею й серцем. Кожна людина успадковує її від батьків, рідної домівки, своєї землі. Усі найкращі почуття передає поетичне слово, саме тому українська пісня і поезія стали справжньою окрасою цього свята. Свої таланти та прекрасні голоси нам подарували студенти Віра Ільїна, Анна Бовкун, Аліна Конюшок, Микола Кучерявий, Анастасія Луцюк, Вікторія Лук’янчук, Антоніна Штика.

 

Справжньою «родзинкою» свята став юний Максим Балалаєв – найменший гість нашого заходу, справжній патріот української мови, який своїм виразним і зворушливим декламуванням віршів українських письменників змусив абсолютно кожного у залі затамувати подих.

У День рідної мови ми вшановуємо ті народи, які пережили гоніння, коли людей знищували за те, що вони розмовляли своєю рідною мовою. Таких знущань зазнали і поляки. Тому на заході прозвучав гімн польських переселенців, що його продекламував польською мовою Герман Шепель.

У світі, за різними підрахунками, існує близько 57 тисяч мов. Кожна з них унікальна і по-своєму прекрасна, тож міжнародний день рідної мови не міг обійтися без «екзотичних» пісень. Чудові вокальні здібності та знання мов нам продемонстрували студенти Валентин Жуль – італійською, Аліна Ковальчук – англійською мовою, Наталя Борисенко – на кастильському діалекті.

    
 

Існує думка: що більше знає людина іноземних мов, тим багатшим стає її сприйняття навколишнього світу, тим легше вона знаходить спільну мову з носіями інших культур. Українська мова не є винятком. Її краса і милозвучність нікого не лишає байдужим, навіть уродженців далеких південних країн. Несподіваним сюрпризом для всіх присутніх став виступ з українським віршем нашого гостя Олівера, який приїхав до нас зі спекотної Гани, Золотого Берега Африки.

 

 

На честь цього дня з ініціативи адміністрації університету, зокрема проректора з навчальної та виховної роботи Сергія Кваші, було організовано проведення загальноуніверситетського конкурсу на кращий твір українською мовою, слова якого починатимуться тільки на одну літеру, як-от:

«Порослий папороттю прадавній парк подарував приємну прохолоду. Повітря п’янило принадними пахощами. Побродивши по парку, пара присіла під порослим плющем платаном. Посиділи, помріяли, позітхали, пошепталися, пригорнулися…».

Переможця цього конкурсу оголосять на святкуванні 120-ї річниці НУБіП України.

 

Студентство дякує організаторам свята за чудовий настрій, теплу атмосферу, незабутні емоції і нові знання  деканові гуманітарно-педагогічного факультету, професорові Шинкаруку Василю, кафедрі культурології, кафедрі української та класичних мов.

 

Лопачук Аделіна, 
студентка 1 курсу
гуманітарно-педагогічного факультету,
спеціальність «Міжнародні відносини»

 

 
 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook