СТУДЕНТАМ АГРОБІОЛОГАМ – ІННОВАЦІЙНИЙ РІВЕНЬ ЗНАНЬ

26 лютого 2018 року

21-23 лютого 2018 року у Міжнародному виставковому центрі проходили найбільші міжнародні агропромислові виставки: інноваційних рішень у зерновому господарстві – «Зернові технології», промислового овочівництва, садівництва та виноградарства – «Фрукти, овочі, логістика», а також ефективного тваринництва та птахівництва. Участь у них взяли участь 510 компаній із 22 країн. Великі національні експозиції представили Австрія, Велика Британії, Данія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Чехія.

   Кафедра рослинництва та деканат агробіологічного факультету не могли лишитися осторонь цих подій і відвідали ці експозиції разом зі старшокурсниками та взяли участь у міжнародних конференціях «Українська соя: органічна та традиційна», «Менеджмент грунтів та земельних ресурсів в умовах глобальних кліматичних змін».
    Студенти мали можливість подивитись скайп-включення і послухати дослідника Французького Національного інституту з сільськогосподарських досліджень, члена Міжнародної комісії з кліматичних змін, лауреата Нобелівської премії миру Артура Рідакер, який представив своє бачення ефективності землекористування та енергоефективності в сільському господарстві у контексті глобальних змін, а також доповідь міжнародного консультанта FOO з кліматичних змін Тамари Кутонової «Вплив кліматичних змін на сільське господарство світу, Європи, України». Обидва доповідачі розкрили негативну суть викидів парникових газів, проблему втрати лісів як продуцентів кисню. Відмічалась необхідність удосконалення законодавства щодо заборони спалювання стерні та органічних відходів, збільшення виробництва біомаси, щоб не допускати глобального зростання температури більше ніж на + 2оС. Цікавою була дискусія із зазначених проблем, участь у якій взяв проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.

     З великою зацікавленістю у студентів викликав IX Голландсько-Український форум з професійного картоплярства. Його спікери – радник з питань сільського господарства посольства Нідерландів Кароліна Спаанс, представниця Української асоціації виробників картоплі Оксана Руненкова, заступник головного фітосанітарного інспектора України Вадим Чайковський – розкрили стан картоплярства в Голландії та Україні, зазначили проблеми і окреслили шляхи їх вирішення. Зокрема, необхідність розробки законодавчих актів якій б дали можливість експорту картоплі і продуктів її переробки в Європу і близьке зарубіжжя.

     Цікавим був виступ фермера, виробника картоплі на переробку із Нідерландів Рулоф-Ян-Волеріч «Переваги та недоліки співробітництва фермера та переробних підприємств. Вимоги до якості, ціноутворення, прибуток та тренінги». А Віктор Різник (Агріко Україна) представив дослідження щодо собівартості виробництва картоплі в різних регіонах України.

     Студенти, які вивчають насінництво і насіннєзнавство відвідали насіннєвий форум 2018 (Для всіх, хто цікавиться насінням). Цікавою і корисною була і участь у науково-практичних семінарах «Енергетичні культури від вирощування до використання. Зарубіжний і вітчизняний досвід» та «Особливості технології вирощування соняшнику і кукурудзи в різних кліматичних зонах України».

 

     На семінарі з фітоенергетики студенти познайомились з вітчизняним та зарубіжним досвідом вирощування енергетичних культур, економічною ефективністю використання біомаси енергетичних плантацій для сталого виробництва енергії в Україні. А участь у дискусії стосовно особливостей вирощування соняшнику і кукурудзи в умовах глобальних змін клімату спонукала їх до творчого підходу у вирощуванні сільськогосподарських культур.

     Виставка – це перш за все місце зустрічі аграріїв і ресурсних компаній. Адже саме технології разом з інноваційними знаннями дають максимальний ефект як для виробників, так і для формування сучасних висококваліфікованих технологів з агрономії, обізнаних зі світовими тенденціями розвитку технологій у рослинництві.

Михайло Дмитришак,
доцент кафедри рослинництва,
Олександр Шутий,
асистент

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook