Студенти-лісівники із 5 країн - Австрії, Естонії, Чехії, Франції, Туреччини - обговорили європейське лісове господарство в стінах НУБіП України

22 лютого 2018, 17:26

 14-19 лютого на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України відбулася Міжнародна студентська науково-практична конференція «Європейська лісівнича наука у контексті сталого розвитку», присвячена 120-річчю НУБіП України. Головним організатором заходу став студентський науковий гурток «Київська асоціація студентів лісівників». До стін університету завітали 19 представників із 5 країн – Австрії, Естонії, Чехії, Франції, Туреччини. 

     Передувала пленарному засіданню ознайомча екскурсія Києвом.
     Учасників привітав директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, який надав коротку історичну довідку про НУБіП України та вручив інформаційні брошури про лісове господарство України від імені Державного агентства лісових ресурсів.
     Надзвичайно цікаву доповідь щодо попередження та гасіння пожеж у зоні відчуження та в лісах України в цілому підготував керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC) Сергій Зібцев.
   Професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, голова асоціації агролісівників Василь Юхновський висвітлив досвід полезахисного лісорозведення та перспективи агролісівництва в Україні.
     Студентка магістратури Єлізавета Півень ознайомила присутніх із досвідом створення зелених садів на дахах міста Києва. Мова йшла і про застосування біо- та нанопрепаратів у міському середовищі. 
     Після завершення виступів розпочалася частина презентації іноземних учасників та жвава дискусія й обговорення передових досягнень й новітніх технологій, особливостей ведення лісового господарства у різних країнах. Окрім того, Крістіан Талл як регіональний представник Міжнародної асоціації студентів лісівників розповів про діяльність асоціації і про можливості для студентів брати участь у цікавих міжнародних лісівничих заходах, а представник Університету Менделя в м. Брно (Чехія) Даніель Дворак презентував програму традиційних Міжнародних змагань з лісового багатоборства та запросив усіх бажаючих.
     Практична частина конференції продовжилася у Зеленському лісництві ДП «Верховинське лісове господарство» Івано-Франківської області. Учасники відвідали лісогосподарське підприємство, ознайомилися із основними напрямками діяльності. Під час зустрічі із сільською громадою Зеленської сільської ради, де учасників люб’язно зустрів голова Володимир Феркаляк, мали можливість дізнатися про особливості регіону і подискутувати із представниками як села, так і лісового господарства, адже на зустріч завітали лісничий Красницького лісництва Михайло Шатрук, лісничий Зеленського лісництва Андрій Сливчук, майстер лісу Сливчук Анатолій та начальник відділу лісового господарства ДП «Верховинське ЛГ» Святослав Форгіль.
     Знайомство з українською культурою продовжилося у хаті-музеї вишивки Василини Янушевської, яка розповіла про своє захоплення вишивкою, провела майстер-клас та розповіла багато цікавих карпатських легенд та заспівала співанок, що вразили гостей і викликали шквал оплесків.
     Потому вирушили в похід через ліси українських Карпат до містичних Угорських скель. На шляху траплялися унікальні лісівничі об’єкти: різновікові насадження ялини, деревостани до і після санітарних рубок, рубок догляду, природнє поновлення ялини і ялиці, ялинові праліси, букові насадження тощо. Досягнувши кінцевої точки маршруту у найбільш енергетичному місці регіону, представники різних країн заспівали свої національні гімни.
     Підсумки заходу вже підводили у культурній столиці України – місті Львів, де гості були вражені колоритністю української культури. Втомлені, але надзвичайно задоволені, учасники покинули Україну і повернулися до своїх домівок із масою вражень.
     Висловлюємо вдячність за організацію і проведення заходу директору ННІ лісового і садово-паркового господарства Петру Лакиді, працівникам ДП «Верховинське лісове господарство», Зеленської сільської ради, родині активного учасника сільської громади Василя Янушевського, гуртківцям кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Максиму Царуку, Ростиславу Лаховичу, Богдану Ткачуку, Михайлу Прохорчуку, Сергію Смирнову, Катерині Федині, Карині Симоненко, Олександрі Філоненко.
Ганна Лобченко,
керівник СНГ «Київська асоціація студентів лісівників»
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook