Сучасні аспекти медоваріння обговорили в НУБіП медовари з усієї України

19 лютого 2018 року

     На кафедрі конярства і бджільництва пройшов Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасні аспекти медоваріння: Технологія та інновація». Присвячений 120-річчю НУБіП і 10-річчю проведення таких семінарів, він зібрав близько 130 учасників зі всієї України.

     Основною метою організаторів було підвищення кваліфікації бджолярів-медоварів щодо виготовлення із медів напоїв із доданням плодово-ягідних соків культурних та дикорослих рослин, а також екстрактів із лікарських і пряно-ароматичних рослин.
     Голова громадської організації «Гільдія медоварів України» В.С. Барабаш, відкриваючи роботу, зазначив: при проведенні таких семінарів випадає чудова нагода отримувати інформацію про нові досягнення бджолярів у медоварінні.

     Кафедра стала платформою для щорічного проведення таких семінарів, які надають можливість не лише отримувати сучасні дані з медоваріння в Україні, а й обговорити актуальні питання щодо досягнення в майбутньому вершин майстерності у цій надзвичайно корисній та необхідній справі, зазначив завідувач кафедри конярства та бджільництва Микола Повозніков.

    Директор наукового центру «Український інститут вина» НААН України Володимир Кучеренко звернув увагу на те, що перед нашими медоварами стоять складні завдання, пов’язані із удосконаленням технології виготовлення медових напоїв, їхньої якості, а головне – стандартизації (як це законодавчо закріплено у США, Канаді і ряді європейських країн). У нас же (за відсутності технічних умов) сьогодні головним контролером якості питних медів рахується совість пасічника. А запровадження на них ТУ дасть можливість бджолярам-медоварам проводити Всеукраїнські конкурси зразків питних медів і подавати їх на міжнародні конкурси, які часто проходять у Франції.

     Вітаючи бджолярів-медоварів із їхніми досягненнями за останніх 10 років, головний науковий співробітник Інституту садівництва НААН України О.М. Литовченко відмітив масштабність медоваріння та підтримав ідею обов’язкової стандартизації питних медів.

     Участь у дискусіях узяли і бджолярі-медовари, які серед іншого говорили про те, що завдяки їхнім старанням в останніми роками з’явилось чимало нових високоефективних і корисних для здоров’я медових напоїв, у яких відсутні побічні ефекти, оскільки продукт природного походження.

     У межах семінару пройшов відкритий конкурс медоваріння «Питні меди – 2018» та обрано дві дегустаційні комісії. Одна оцінювала ставленні медові напої, друга – варені меди. Всього для дегустування було подано 120 зразків, з яких виділили 50 найкращих. Гран-прі ж дісталося Геннадію Лебухову та Геннадію Утюжу.

     Приємним завершенням роботи семінару став виступ майстра художнього слова народного артиста України Анатолія Паламаренка.

Володимир Біленко,
завідувач навчальної лабораторії
«Музей лікарських рослин»

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook