Народний депутат України Іван Кириленко: Якщо ти – державний діяч, думай про майбутнє!

24 січня 2018 року

     24 січня. На третій день семінару-навчання до університету завітав народний депутат Іван Кириленко. До речі, він не те, що не вперше в стінах нашого вишу, а й навіть, як сам зазначає, частина його життя пов’язана з університетом. Тож, представляючи шанованого гостя, ректор Станіслав Ніколаєнко схарактеризував його як чи не найбільш компетентного в галузі економіки сільського господарства та запросив поділитися своїм баченням насущних проблем.

     На початку свого виступу Іван Григорович зазначив тезу-заклик, до якої ще не один раз упродовж зустрічі звертався: якщо ти – державний діяч, думай про майбутнє. А потім провів паралелі між Україною сьогодні і США 90 років тому, які стояли на порозі катастроф, безробіття, краху, корупції, і як з цієї кризи вивів Франклін  Делано Рузвельт. На жаль, у нас роль Рузвельта виконує сьогодні зовнішній фактор, зазначив Іван Кириленко. І без допомоги зовні Україна не проживе й дня. Адже країна інвестиційно виснажена, немає і внутрішніх ресурсів. Продовжуючи цю тему, гість висловив власні суб’єктивні прогнози на 2018 рік, виходячи з тих подій, що відбулися в минулому році. Перше, це довгоочікуваний безвіз. І саме завдяки цьому люди побачили, що таке жити в умовах свободи вибору, та порівняли зі станом речей у нас. Як наслідок – масовий відток молоді, який і без того ще більше поглибить існуючу демографічну кризу. На думку гостя, наші співгромадяни повернуться тільки тоді, коли оплата праці буде справедливою. І це найголовніша реформа.

     Іван Кириленко також зачепив одну з найбільш дискусійних і обговорюваних тему – це створення ринку землі. І тут, переконаний він, маємо показати, що ми гідна нація. Цей капітал, на його думку, повинен бути дієвим. Як це зробити? Побудувати таку інституцію, зазначив гість, щоб капіталізувати землю, а капіталізація передбачає не торгівлю землею, а ефективний аграрний бізнес. Іван Григорович висловився за сімейне фермерство як устрій на селі і виробництво органічної продукції, переробку на противагу експорту сировини агрохолдингами та ін.

     Свої запитання, пропозиції гостю адресували професор Микола Солодкий, директор Володимир Козирський, доцент Віктор Ребенко, радник ректора Дмитро Войтюк, проректор Сергій Кваша. А ректор Станіслав Ніколаєнко вкотре підняв болюче для університету питання щодо надання кредитів навчально-дослідним господарствам університету і звернувся з проханням законодавчо сприяти цьому.

     Завершився семінар доповіддю директора ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського» Миколи Мірошніченка про стале управління грунтовими ресурсами України, в яких науковець піднімав гострі питання виснаження наших грунтів та превентивних заходів.

     Далі буде.

Ольга Наконечна


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook