Кафедра фінансів у 2017 році: на шляху до нових звершень

10 січня 2018 року

      Минулий 2017 рік для кафедри фінансів був дуже насичений. Розпочався він успіхом на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Фінанси» наших студенток Лізи Бєляєвої та Альони Горбенко, які зайняли призові 2-ге та 3-тє місця, показавши високі знання фінансових категорій та процесів.
     Студенти-фінансисти протягом року були неодноразовими учасниками міжнародних науково-практичних конференцій, де мали змогу презентувати результати своєї наукової роботи, що виконувалась під керівництвом професорів Надії Давиденко та Юрія Пасічника, а також провідних доцентів кафедри Ірини Титарчук, Юлії Негоди, Галини Скрипник, Аліни Буряк.
     Весною студенти Олександр Кириша та Артем Ілляшенко (керівник Ірина Титарчук) взяли участь у міжнародній науково-практична конференції «Економіка, фінанси і управління в ХХІ столітті: аналіз тенденцій та перспективи розвитку» (Буковель-Київ), а Анна Кадура i Юлія Мірошніченко (керівник Аліна Буряк) – у міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених і студентів «Фінансово-кредитні механізми розвитку національної економіки», яка проходила в Луцькому національному технічному університеті. За підсумками конференції дівчат нагороджено дипломами ІІІ ступеня.

     Ще одна весняна міжнародна науково-практична конференція за участі студентів-фінансистів «Економічна модель сучасності завдання, виклики, перспективи» пройшла на базі Ніжинського агротехнічного інституту. Свої доповіді на ній представили Анна Лагута, В’ячеслав Слєсар, Євгенія Єрохіна, Микола Водніцький, Вікторія Листопад та Аліна Богатько (керівники Галина Скрипник і Юлія Негода).
     У вересні студенти Тарас Матяш та Кристина Бунак під керівництвом Надії Давиденко і Юлії Негоди виступили з доповідями на міжнародній науково-практичній конференції «Україна, Болгарія, ЄС: економічні та соціальні тенденції розвитку.

     Координують наукову роботу студентів два наукові гуртки кафедри фінансів. Один з них – «Клуб фінансового аналітика» (керівник Ірина Титарчук) за результатами «Фестивалю науки – 2017» зайняв 1-ше місце серед гуртків економічного факультету і 2-ге - на рівні університету.

     Члени гуртка «Інвестор» (керівник Галина Скрипник) – переможці 71-ї науково-практичної студентської конференції «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»: 1-ше місце виборола Ілона Бойченко з доповіддю «Венчурне фінансування інноваційного розвитку в Україні» (керівник Галина Скрипник), 2-ге - Вікторія Волянська з доповіддю «Фінансовий контролінг як система ефективного управління підприємством» (керівник Надія Давиденко).

     В 2017 році було започатковано щорічний конкурс інвестиційних проектів у межах вивчення дисциплін «Інвестування» та «Фінансовий менеджмент». Участь у ньому взяли 65 четвертокурсників спеціальності «Фінанси i кредит» і 15 магістрів, які представили дуже перспективні інвестиційні проекти.

     Викладачі кафедри також були активними учасниками міжнародних науково-практичних конференцій, як в Україні, так і за її межами. Серед них «Україна-Польща: економічні та соціальні виклики 2030» (Варшава, Польща), «Економічна модель сучасності: завдання, виклики, перспективи» (Ніжин), «Фінансово-кредитна система: вектор розвитку» (Ужгород), «Міжнародні економічні відносини та сталий розвиток» (Суми), «Світові тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України» (Київ), «Стратегічні напрями соціально-економічного розвитку держави в умовах глобалізації», «Механізми, стратегії, моделі та технології управління економічними системами за умов інтеграційних процесів: теорія, методологія, практика» (Хмельницький), «Сучасний стан і перспективи розвитку обліку, аналізу та фінансового забезпечення підприємств агропромислового виробництва» (Харків).
     Для удосконалення практичних навичок викладачі пройшли стажування на підприємствах (Давиденко Н.М., Данилевська О.Є. в СТОВ «Старинська птахофабрика», Титарчук І.М., Негода Ю.В. – ТОВ «Агрофірма Колос», Олійник Л.А. – на базі ТДВ «Русь»), у інших вишах (Негода Ю.В. – Інститут педагогіки НАПН України) та на постійно діючих семінарах, відкритих лекціях, які були організовані Міністерством фінансів України та GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) у межах освітнього проекту «БюджетPro».
     Доценти кафедри разом із завідувачем взяли участь у науково-практичному семінарі «Краудфандинг як новий інвестиційний інструмент зі сталим фокусом: досвід Європейського союзу та можливості для України» та у ІІІ міжнародній літній школі «Інновації у виробництві продуктів харчування для забезпечення сталого розвитку регіонів».

     2017 рік був роком здобутків і в міжнародній діяльності кафедри.

     Було підписано договори про співпрацю з Університетом «Асен Златаров» (м. Бургас, Болгарія) та з Державним аграрним університетом Молдови (м. Кишинів).
     У результаті співробітники кафедри фінансів долучилися до розробки міжнародної програми стажування в Університеті «Проф. Д-р Асен Златаров». Впроваджена програма стажування «Internship program in the direction of Economics», що дозволила підвищити кваліфікацію 33 викладачам та науковцям шести навчальних закладів України.

     На кафедрі було ініційовано та проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Проблеми та перспективи фінансового забезпечення аграрного сектору: вітчизняний та зарубіжний досвід». Її учасниками були 60 представників вітчизняних та іноземних вищих навчальних закладів (Польщі, Грузії, Болгарії, Словацької Республіки), органів місцевого самоврядування.
     Пройшла виїзна конференція «Україна, Болгарія, ЄС: економічні та соціальні тенденції розвитку» в Болгарії. Вона зібрала представників 13 українських вищих навчальних закладів та 7 зарубіжних.

     Започаткована у 2016 р. практика зустрічей із представниками бізнесу, потенційними роботодавцями знайшла своє продовження і у 2017 році. У листопаді на базі кафедри фінансів працював ІІ науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах розвитку корпоративних фінансів». Його гостями були потенційні роботодавці і партнери, з якими кафедра фінансів започаткувала співпрацю.
     Саме від роботодавців студенти почули, що зараз потрібні не просто виконавці, а люди, які готові мислити поза шаблонами. Працівник майбутнього повинен бачити «крізь час» і втілювати в життя ідеї, котрі до нього ніхто не пропонував. Звісно, пам’ятаючи при цьому про технологічну грамотність й емоційний інтелект.

     Для посилення практичної підготовки у листопаді було створено навчальну лабораторію з фінансів. Кафедра також продовжила почату в попередні роки роботу і підписала договори про стратегічне партнерство з ТОВ «Агробудівельний альянс «Астра», Фінансово-промисловою групою «ТАСС» та ТОВ Консалтингова компанія-Апріорі», що передбачають співробітництво у освітній та науково-дослідницькій діяльності. Зокрема, залучення студентів до наукової діяльності, проходження виробничої та переддипломної практики.

     Результатами тісної співпраці з бізнесом стало те, що всі 32 магістри – випускники кафедри фінансів працевлаштовані за фахом.

     Протягом 2017 року співробітники кафедри фінансів опублікували 4 монографії, 22 наукові статті.
     Що стосується залучення коштів, то у минулому році колектив заробив 25 тис. грн. Під керівництвом Надії Давиденко була виконана госпрозрахункова тема «Підвищення рентабельності виробництва шляхом поліпшення використання оборотних коштів».

     Значна увага в минулому 2017 році була відведена профорієнтаційній роботі, адже потенційний абітурієнт повинен знати викладача, у якого буде навчатися! Для такого знайомства кафедра протягом року підписала ряд договорів із школами.

     У межах тижня фінансової грамотності кафедра познайомила учнів із сучасними фінансовими продуктами та послугами, а також основами фінансового планування.

     Надія Давиденко також провела ряд зустрічей із кореспондентами районних газет, де розміщено її інтерв’ю, загальний тираж видань складає понад 21 тис. примірників.
     Крім того, силами колективу кафедри розміщено інформаційний білборд про НУБіП.

ТВІЙ ВИБІР – ТВОЯ ДОРОГА, КАФЕДРА ФІНАНСІВ – ТВОЯПЕРЕМОГА!

Надія Давиденко,
завідувач кафедри фінансів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook