Здобутки і перспективи гуманітаріїв: найголовніше за 2017 рік

3 січня 2018 року

      Рік 2017 був для гуманітарно-педагогічного факультету і напруженим, і результативним.
     Він розпочався знаковою подією – переїздом факультету до відбудованого навчального корпусу № 3. Нині в третьому корпусі розташовано деканат, п’ять кафедр – культурології, філософії, педагогіки, соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті, методики навчання та управління навчальними закладами. Переїзд став можливим і завдяки підтримці і сприянню ректорату, і завдяки активній участі науково-педагогічного і студентського колективів в ремонтно-відновлювальних роботах, у суботниках з облаштування прилеглої до навчального корпусу території.

    Поліпшено матеріально-технічну базу кафедр факультету. Зокрема, облаштовано новий комп’ютерний клас кафедри романо-германських мов і перекладу, власними силами зроблено капітальний ремонт у малій конференц-залі, а також у навчальних лабораторіях кафедр іноземної філології і перекладу, української та класичних мов, історії і політології.
     У 2017 році ремонтні роботи на кафедрах, лабораторіях виконувались за рахунок позабюджетних коштів підрозділів факультету і благодійних внесків. Виконавцями ремонтних робіт був факультетський студентський будівельний загін.

     Якість роботи кафедр факультету є невід’ємною складовою якості освіти. На сьогодні на факультеті функціонує тринадцять кафедр, з них – 7 випускових та 6 загальноуніверситетських. Цього року до складу факультету введено наказом ректора кафедру фізичного виховання, що 2018 р. святкуватиме 60-літній ювілей.
     Колектив факультету 2017 року провів велику роботу щодо відкриття нових спеціальностей: «Психологія», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Професійна освіта», «Журналістика». Розширено підготовку фахівців зі спеціальності «Філологія. Англійська і німецька мови (Переклад)» і запроваджено підготовку перекладачів із французької і польської мов.

     Для активізації профорієнтаційної роботи, популяризації вивчення англійської та європейських мов, а також ознайомлення майбутніх абітурієнтів з освітніми програмами за фахом «Філологія» на гуманітарно-педагогічного факультеті започатковано осінньо-весняну школу для абітурієнтів «Юний філолог».

  

     Приємно відзначити, що наш факультет обирають абітурієнти, що вже мають вагомі здобутки. Першокурсницею спеціальності «Соціальна робота» стала чемпіонка Європи з практичної стрільби з рушниці Олександра Ілюхіна.
      Якісне проведення вступної кампанії – це запорука майбутнього кафедри, факультету, університету.
     Факультет працює й над якістю кадрового складу науково-педагогічних працівників: захистили докторські дисертації доценти Ростислав Тарасенко, Світлана Шкіль і Наталія Арістова; запрошено доктора філологічних наук Тетяну Семашко, доктора педагогічних наук Олександра Кучая.
     Кількість кандидатів наук у 2017 році становить 102 особи, що на 6 осіб більше порівняно з минулим роком. Зокрема, захистили кандидатські дисертації Лашкул Валерій Анатолійович, Монашненко Анна Миколаївна, Дячук Олена Валентинівна, Балалаєва Олена Юріївна, Березова Людмила Василівна, Якушко Катерина Григорівна.

    Науково-педагогічний і студентський колектив активно розвиває міжнародну співпрацю. За укладеною угодою з Поморською академією в Слупську (Польща) для спеціальностей «Соціальна робота» та «Філологія», паралельно здобували освіту 23 студенти факультету, проходило безкоштовне стажування – 12, а 21 студент проходив мовну практику, що суттєво більше проти минулого року.
     Протягом 2017 року взято участь в чотирнадцяти міжнародних проектах, де пройшли стажування викладачі іноземних мов. Факультет за програмами Фулбрайта, Ерасмус+ прийняв на стажування іноземних викладачів Міреллу Сапфіре (Румунія), Пітера Кайла (США).
     Успішно склали міжнародний іспит ТКТ (Module 1) та отримали відповідний сертифікат професор Малихін Олександр Володимирович; доцент Арістова Наталія Олександрівна; доцент Іванова Оксана Вікторівна; старші викладачі Поліщук Олександр Сергійович і Соловйова Олена Віталіївна.
     Наші колеги – доктори наук, доценти Білан Сергій Олексійович, Сторожук Світлана Володимирівна, Васюк Оксана Вікторівна, Ковальчук Василь Іванович ‒ пройшли курс німецької мови при Ґете-Інституті та курс підготовки до міжнародних Кембриджських екзаменів з англійської мови та отримали сертифікат В2.

     Традицією на факультеті стало проведення науково-практичних конференцій: проведено 5 міжнародних та 3 всеукраїнські науково-практичні конференції.
    Уперше в рамках угоди про співпрацю між НУБіП України та IATEFL Ukraine (Українське відділення Міжнародної асоціації вчителів англійської мови як іноземної) в університеті проведено щорічну національну конференцію «22nd Annual National IATEFL Ukraine Conference». Започатковано також міжнародні конференції спільно з Поморською академією в Слупську (Польща) і Федерацією польських організацій в Україні «Україна - Польща: стратегічне партнерство в системі геополітичних координат».

     Започатковано новий напрям наукових досліджень і створено в університеті з ініціативи нашого факультету Центр духовного відродження та оздоровлення людини і довкілля. За тематикою його досліджень проведено міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток вищих духовних потреб особистості у контексті формування здорового способу життя».

     2017 року кафедри факультету посилили роботу з підготовки до всеукраїнських студентських олімпіад та конкурсів студентських наукових робіт. І маємо результати: першокурсниця Вікторія Мацола посіла 1 (перше) місце з української мови (керівник Світлана Харченко), а третьокурсниці Ірина Ткаченко і Марина Шульга третє місце з педагогіки (керівник Руслан Сопівник). Студенти стали переможцями ІІІ етапу VІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка: три з них посіли призові місця: першокурсниця Закалюжна Наталія виборола друге місце, Кравченко Олена і Дубик Ірина – третє (керівник Наталія Мазур), а також на ІІІ (міському) етапі ХVІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика студентка-філолог Катерина Яник стала третьою (керівник Марія Личук). Марко Юлія стала призером Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук з галузі «Романо-германські мови і літератури», зайнявши третє місце (науковий керівник Наталія Арістова).

     Продовжено практику проведення науково-методичних семінарів для викладачів університету, зокрема організовано й проведено науково-методичний семінар з психолого-педагогічної майстерності, науково-методичний семінар «Школа молодого педагога», науково-методичний семінар для наставників академічних груп; науково-методичний семінар спільно з центром Кембриджського університету для вивчення іноземних мов.

   Професорсько-викладацький склад факультету зактивізував свою наукову діяльність. Факультет підготував 12 проектів на 2017 рік щодо фундаментальних та прикладних досліджень і науково-технічних розробок для участі в конкурсі на державне фінансування: два з них отримали державне фінансування.
     Протягом 2017 року тривала роботу над виданням і розвитком гуманітарних серій Наукового вісника НУБіП України»: «Філологічні науки», «Педагогіка. Психологія. Філософія», «Гуманітарні студії». Зокрема, серію «Гуманітарні студії» визнано фаховим видання з філософських наук і забезпечено її входження в Index Copernicus.
    Протягом минулого навчального року науково-педагогічні працівники факультету активно оприлюднювали результати своїх наукових досліджень, опублікувавши 51 монографію (з-поміж них і польською мовою), 408 наукових статей, отримано 11 авторських свідоцтв, а найголовніше - збільшено кількість опублікованих наукових статей у виданнях, що входять до наукометричних баз Scopus та Web of science.
     Приємно відзначити, що науковців нашого факультету поціновують не тільки в межах навчального закладу, але й в межах нашої держави. Так, почесною грамотою Міністерства освіти і науки України нагороджено професора Леоніда Чекаля, подякою Міністерства освіти і науки України відзначено професорів Руслана Сопівника, Світлану Сторожук, Миколу Максюту, доцентів Ігоря Буцика, Інну Савицьку та Аллу Кравченко.

     Продумана і виважена інформаційна політика факультету дала якісний результат – перше місце в конкурсі на найкращу веб-сторінку структурного підрозділу університету.

    Великої уваги приділено й виховній та культурно-масовій роботі. Команда факультету вдруге виборола перше місце на «Голосіївській весні», а академічна група СП-1502 стала переможцем на «Пісенних баталіях».

    На започаткованому 2017 року конкурсі «Найкраща інтелектуальна академічна група» академічна група ФілНА-16001б спеціальності «Філологія» виборола почесне третє місце, поступившись тільки економістам та інформатикам.

    Факультет й у році, що минає, проводив благодійні акції. Зокрема, студенти та викладачі гуманітарно-педагогічного факультету відвідали дитяче відділення Київського міського клінічного онкологічного центру. Студенти 1 курсу спеціальності «Соціальна робота» разом з куратором Геннадієм Ржевським, завідувачем кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті Лесею Вікторовою, асистентом Кариною Арзуманян та лідерами студентського самоврядування факультету Валентином Савченком та Юлією Закатей підготували привітання та виставу для дітей, подарували їм канцтовари, розвиваючі ігри, книжки, розмальовки, іграшки.

     У День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій, керівний і професорсько-викладацький склад, а також студентських актив гуманітарно-педагогічного факультету відвідали Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», аби хвилиною мовчання із вдячністю вшанувати тих, хто по-різному борючись, віддав своє життя за нашу сьогоднішню Незалежну Україну.

     Діяльність госпрозрахункових підрозділів факультету теж була результативна на 130 %.
     Міністерство освіти і науки України в жовтня 2017 року продовжило на три роки каденцію спеціалізованої вченої ради Д 26.004.18 з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) педагогічних наук зі спеціальностей 13.00.02 «Теорія та методика навчання (сільськогосподарські дисципліни)», 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» та 13.00.07 «Теорія і методика виховання».
     Проведена робота у 2017 році – це заслуга всього колективу як студентського, так і професорсько-викладацького.

     Однак на досягнутому ми не маємо зупинятися, тому пріоритетні напрями діяльності гуманітарно-педагогічного факультету й надалі будуть спрямовані на забезпечення умов для підготовки конкурентоспроможного фахівця зі спеціальностей «Філологія. Переклад», «Соціальна робота», «Журналістика, «Психологія», «Міжнародні відносини», «Професійна освіта», «Педагогіка вищої школи», «Управління навчальним закладом».
     Час вимагає від нас повної самовіддачі і праці в ім'я кращого майбутнього нашого університету.

Василь Шинкарук

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook